- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2014
YTY-hankkeessa työllistettiin, hoidettiin ympäristöä ja luotiin uusi malli yhteistyölle (Etelä-Savon ELY-keskus)
Vuosina 2010-2014 Ympäristönhoitotyöt Etelä-Savossa –hankkeessa luotiin uusi toimintamalli ympäristönkunnostustöihin. Hankkeen aikana kunnostettiin rakennuksia, raivattiin tienlaitoja, parannettiin maisemaa ja hoidettiin luonnonympäristöjä eri puolilla Etelä-Savoa. Töihin osallistuneet nuoret ja pitkäaikaistyöttömät pitivät tehtäviä mielekkäinä ja konkreettisina.
Elokuun lopussa 2014 päättyneen hankkeen tuotokset on koottu Ympäristönhoitotyöt Etelä-Savossa Ympäristönkunnostushanke 2010-2014 -julkaisuun.
Uuden toimintamallin luominen onnistui
Uudessa toimintamallissa ELY-keskukseen hankkeen avulla palkattu projektivastaava ja suunnittelijat etsivät kunnostukseen sitoutuvia yhteistyökumppaneja sekä suunnittelivat ja valvoivat korjaustyöt. Töiden konkreettisesta toteutuksesta vastasivat projektin yhteistyökumppanit: kunnat, toimintapajat, yhdistykset, erilaiset yhteisöt tai yksityiset henkilöt. Nämä tahot myös toimivat työllistettyjen työnantajina. Aiemmin Etelä-Savon ELY-keskus hoiti kaikki töihin liittyvät osa-alueet. Uusi hallintomalli toi haasteita projektin toteuttamiseen, mutta samalla yhteistyö eri tahojen kanssa tiivistyi.
Nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä työllistyi mielekkäisiin töihin
Hankkeessa parannettiin eteläsavolaisten pitkäaikaistyöttömien ja nuorten työllisyyttä. Työntekijät pitivät töitä mielekkäinä ja konkreettisina.
Mikkelin näkövinkkelistä YTY-hanke on tarjonnut hyviä työmahdollisuuksia pitkään työttöminä olleille työnhakijoille sekä nuorille, vasta työuransa alussa oleville työntekijöille.
- Erityisen tärkeinä pidämme niitä hankkeen työkohteita, joissa nuoret ovat päässeet työskentelemään työuraansa lopettelevien konkareiden kanssa samassa ryhmässä, kertovat Jani Naukkarinen ja Sippo Seurujärvi Mikkelin työllisyyspalveluista
Ympäristönhoitotöitä laidasta laitaan
Hankkeessa kunnostettiin rakennuksia, raivattiin tienlaitoja, parannettiin maisemaa ja hoidettiin luonnonympäristöjä. Töihin kuului myös vieraslajien torjuntaa, vesikasviniittoa, koekalastusta sekä muinaismuistojen hoitamista.
Kaikissa kohteissa, mutta varsinkin rakennusten kunnostuksissa, pyrittiin korjaus- ja kunnostustyöt toteuttamaan perinteisiä työtapoja ja materiaaleja käyttäen. Rakenne- ja työnsuunnittelun sekä osaavan työnjohdon merkitys todettiin monessa kohteessa aivan välttämättömäksi, jotta saavutettu lopputulos oli perinteiden ja ennakkotavoitteiden mukainen.
Projektipäällikkö Harri Kaipaisen mielestä on tärkeää, että ympäristön kunnostus ja hoitohankkeilla olisi jatkuvuutta.
- Vastuu kunnostustöiden jatkosta siirtyy kuntien harteille eikä vastaavanlaista hanketta enää jatketa Etelä-Savon ELY-keskuksessa. Toivon, että jatkossakin löytyisi tahoja, jotka pystyisivät vaalimaan rakennusperintöämme ja ympäristöämme.
Lisätietoja:
Rakennuttamispäällikkö Juha Maaranen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 207
- Publiceringsdatum
- 2014-11-20