- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2014
Projektet Vikuri inleder sin sista fältsäsong i arbetet mot förvildade främmande växtarter (NTM-centralen i Södra Österbotten)
Vikuri-projektet står inför sin sista fältsäsong och bekämpningsstyrkan har inlett arbetet med bekämpningen av förvildade främmande arter. Nya anmälningar tas emot alltjämt. Ännu i sommar finns det alltså möjlighet att få konkret hjälp med utrotningen av främmande, skadliga arter!
Jätteflokan ska utrotas
Jätteflokor har anmälts flitigt till projektet under åren, och många markägare har fått hjälp med bekämpningen. Eftersom bekämpningen tar flera år i anspråk är det viktigt att arbetet fortsätter även några år framöver. Det nationella målet i Jord- och skogsbruksministeriets strategi för främmande arter att utrota jätteflokan i Finland inom de närmaste 20 åren kan nås om markägarna tar sitt ansvar för att fortsätta den bekämpning som påbörjats.
Alla kan hjälpa till med ogräsrensning i naturen
Jättebalsaminen och lupinen är redan allmänt förekommande som förvildade. Den vanligaste orsaken är direkt spridning från trädgårdar eller dumpning av trädgårdsavfall utanför tomten. Också vresrosen börjar vinna mark i skärgården, där den konkurrerar om utrymmet med havtornen.
Allmänhetens engagemang behövs för att stoppa de främmande växtarterna att ta över i naturen. Den olagliga spridningen från trädgårdar måste upphöra. Vikuri-projektet handleder gärna den som på egen hand vill utrota ett bestånd eller arrangera ett bekämpningstalko.
Anmäl dina iakttagelser!
Fram till årets slut tar projektet emot anmälningar av förvildade bestånd av jätteflokor, jättebalsaminer, vresrosor, lupiner samt andra trädgårdsarter som lätt förvildas såsom parkslide och pestskråp. Man kan kontakta projektet via e-post, telefon eller via en elektronisk blankett på hemsidan: www.miljo.fi/vikuri. Man kan även anmäla sina iakttagelser till den nationella portalen för främmande arter som nyligen har öppnats: www.vieraslajit.fi
VIKURI-projektet för bekämpning av främmande växtarter inleddes i västra och mellersta Finland år 2010. Projektet är ett samprojekt mellan närings-, trafik- och miljöcentralerna i Södra Österbotten och Mellersta Finland. Inom projektet informeras om skadliga, främmande växtarter och utförs bekämpningsåtgärder i Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland och Österbotten.
Tilläggsuppgifter:
- Projektkoordinator Lise-Lotte Flemming, tfn 0295 027 784, [email protected], Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten
- Främmande arter och bekämpning av dem: www.miljo.fi/vikuri och www.vieraslajit.fi
Bilaga: Pressmeddelandet och karta över förekomster av jätteflokor på NTM-centralen i Södra Österbottens verksamhetsområde (pdf, 304 kb)
- Publiceringsdatum
- 2014-06-09