Navigeringsmeny
Tiedotteet 2014

Pressmeddelanden 2014

Pressmeddelanden 2014

Tykölänjärven pohjoisosan vedenlaatu on edelleen huono ja veden käyttöä tulee toistaiseksi välttää (Pirkanmaan ELY-keskus)

Tykölänjärvellä havaitun toisen kalakuoleman jälkeen otetuista näytteistä ei löytynyt selitystä kalakuolemalle. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskuksen) ottamien näytteiden mukaan kalakuolema-alueella järven pohjoispäässä ja erityisesti padolla vedenlaatu on erittäin heikko: ravinnepitoisuus on korkea, bakteerimäärät ovat suuria ja happea on niukasti. Tykölänjärven selällä kalakuolema-alueen ulkopuolella vedenlaatu on ajankohtaan nähden edelleen normaali.

Kuluneen viikon sateet ovat nostaneet Tykölänjärven vedenpintaa siten, että vettä on alkanut purkautua pohjapadon ylitse ja heikkolaatuinen vesi on lähtenyt virtaamaan hitaasti kohti alapuolista Mallasveden Suolahtea. Tämä on todennäköisesti hieman parantanut Tykölänjärven tilannetta, mutta Tykölänjärven heikkolaatuisen veden päästessä purkautumaan alapuoliseen uomaan, kohdistuu uomaan ja Mallasveden Suolahteen kuormituspiikki ja vedenlaatu heikkenee ainakin hetkellisesti. Suolahdessa vaikutus kohdistuu erityisesti sen pohjukkaan, mutta lahden kapeudesta johtuen vedenlaatu todennäköisesti hieman heikkenee myös Petäjäluodolle saakka.

Veden käyttöä vältettävä toistaiseksi

Tyköjänjärven patoalueen, alapuolisen uoman ja Suolahden vettä pesu- ja uimavetenä tulisi välttää toistaiseksi. Erityisesti veden nielemistä tulee välttää mahdollisten vatsaoireiden vuoksi.

Pirkanmaan ELY-keskus seuraa Tykölänjärven ja Suolahden vedenlaatua kesän ajan ja tiedottaa yhteistyössä Kangasalan kunnan ympäristöterveydenhuollon kanssa, kun vettä voi taas normaalisti käyttää. Tilanteen kesto riippuu sateista. Suolahdelta ensimmäiset näytteet otetaan alkuviikosta.

Lisätietoja:

  • Pirkanmaan ELY-keskus, ylitarkastaja Heidi Heino, puh. 0295 036 325
  • Kangasalan kunta, terveystarkastaja Tiina Ripatti, p. 050 330 2215
  • Kartta alueesta (suurempi koko)

 


Regional information