- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2014
Mopot autojen sekaan Turun seudulla - muutosvaiheessa tarvitaan tarkkaavaisuutta liikenteessä (Varsinais-Suomen ELY-keskus)
Pyörätiet eli kevyen liikenteen väylät on tarkoitettu moottorittomille ajoneuvoille. Turun kaupungin ja ympäristökuntien alueilla mopoilu on ollut monin paikoin sallittua pyöräteillä. Tänä keväänä mopoilua pyöräteillä rajoitetaan. Muutosten tavoitteena on lisätä niin mopoilijoiden kuin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta. Muutokset astuvat voimaan 22.4. alkaen sitä mukaa, kun liikennemerkit saadaan muutettua. Muutosvaihe edellyttää erityistä tarkkaavaisuutta niin mopoilijoilta kuin autoilijoilta.
ELY-keskus on koonnut kartalle tiedot Turun seutukunnan mopoille sallituista kevyen liikenteen väylistä. Kartta löytyy ELY-keskuksen nettisivuilta.
A3-kokoinen kartta (7,4 Mt) mopoille sallituista pyöräteistä
A0-kokoinen kartta (44,3 Mt) mopoille sallituista pyöräteistä
Lisäksi käyttäjät voivat antaa netissä palautetta moporeiteistä ja tehdyistä muutoksista sekä koetuista vaaratilanteista. Kysely on avoinna 31.5.2014 saakka.
Keskeisimmät muutokset, joissa mopot siirretään pois kevyen liikenteen väyliltä Turun seutukunnassa:
- Satakunnantie, Turku
- Paattistentie, Turku
- Moisiontie, Turku
- Tampereen valtatie, Turku
- Toijaistentie, Turku
- Särkilahdentie, Turku
- Raisiontie, Raisio
- Kerttulantie, Raisio
- Raisionkaari, Raisio
- Voudinkatu, Raisio
- Kustavintie, Raisio
- Kurkelantie, Kaarina
- Verkakaari, Kaarina
- Alisippaantie, Kaarina
- Littoistentie, Kaarina
- Rungontie, Kaarina
- Hadvalantie, Kaarina
- Hepojoentie, Kaarina
- Loukinaistentie, Lieto
- Alisippaantie, Lieto
- Vanha Tampereentie, Lieto (osittain)
- Merimaskuntie, Naantali
- Kaaritie, Paimio
- Sähköyhtiöntie, Paimio
- Alvar Aallon tie, Paimio
- Kravinkuja, Paimio
- Vehmaantie, Mynämäki
Kahdella väylällä tehdään päinvastainen muutos. Lentoasemantiellä ja Rydöntiellä Turussa mopoille tulee oikeus ajaa kevyen liikenteen väylällä. Lisäksi Moisiontiellä mopot sallitaan pyörätiellä Moision koulutien ja Lentoasemantien välisellä osuudella.
Joidenkin teiden osalta yksiselitteisesti turvallisinta ratkaisua ei löytynyt. Tällaisissa tapauksissa kevyen liikenteen väylällä voi olla paljon muita kulkijoita, väylä on mutkainen tai sillä on paljon alikulkuja. Toisaalta myös ajoradalla voi olla paljon liikennettä, kapea piennar tai ajonopeudet korkeita. Tällaisia epäselviä osuuksia oli mm. Uudenmaantiellä, Vahdontiellä ja Nesteentiellä. Näiden osalta muutoksia ei tehty ja mopoilu kevyen liikenteen väylällä on edelleen sallittua.
Kevään aikana myös mopojen siirtymäkohdat pyörätieltä ajoradalle tullaan merkitsemään oikealla olevan kuvan mukaisella liikennemerkin ja lisäkilven yhdistelmällä. Liikennemerkin tavoitteena on ennakolta kertoa mopoilijalle siirtymäkohdasta, jolloin kuljettajalla on mahdollisuus tehdä siirtymä suunnitellusti ja rauhallisesti ilman äkkiliikkeitä. Liikennemerkit laitetaan kohtiin, joissa pyörätie jatkuu, mutta mopoille sallittu pyörätie päättyy. |
![]() |
Pääperiaatteet mopon paikasta Turun seudulla
Varsinais-Suomen ELY-keskus on kartoittanut yhdessä Turun seudun kuntien kanssa kaikki alueen pyörätiet. Mopoille sallittuja pyöräteitä vähennetään turvallisuuden lisäämiseksi ja onnettomuuksien vähentämiseksi. Jatkossa mopoilu on pyöräteillä sallittua taajaman ulkopuolella valta- ja kantateiden varsilla. Yleensä mopoilu sallitaan pyörätiellä myös, jos tien nopeusrajoitus on 80 km/h. Lisäksi joillakin vilkkailla tai mutkaisilla ja kapeilla teillä mopoilu sallitaan pyörätiellä.
Mopojen ja autojen väliset nopeuserot ovat 60 - 80 km/h nopeusrajoitusalueilla 15 - 35 km/h. Näin suuri nopeusero koettiin riskitekijäksi, minkä vuoksi tällaisilla teillä muutoksia tehtiin harkiten.
Mopoilijoiden siirtyminen pyöräteiltä ajoradalle vähentänyt onnettomuuksia taajamissa
Mopoilijoiden määrä kasvoi huomattavasti viime vuosikymmenellä. Samalla mopo-onnettomuudet lisääntyivät moninkertaisesti. Viime vuosina muutamissa kunnissa on vähennetty mopoille sallittuja pyöräteitä ja onnettomuudet ovat vähentyneet.
Mopojen sallittu nopeus on 45 km/h, mikä on huomattavasti enemmän kuin jalankulkijoilla ja pyöräilijöillä. Nopeusero aiheuttaa kevyen liikenteen väylillä turvattomuutta ja lisää onnettomuuksien vakavuutta. Myöskään autoilijat eivät risteyksissä osaa varautua pyöräteiltä kovaa vauhtia tuleviin mopoilijoihin.
Myös mopoilijoiden turvallisuus paranee, koska pyörätiellä mopoilijoiden on vaikea ennakoida kävelijöiden ja pyöräilijöiden liikkeitä. Ajoradalla mopot näkyvät paremmin autoilijoille ja autoilijat joutuvat huomioimaan mopot tasaveroisina osapuolina liikenteessä. Näistä syistä moni mopoilija ajaa jo nyt ajoradalla, vaikka kulku pyörätiellä olisi sallittua. Mopot saavat aina ajaa myös ajoradalla ellei sitä ole erikseen kielletty.
Liikennevirastolta ohje mopon paikasta
Liikennevirastolta ilmestyi vuonna 2013 ohje "Mopon paikka liikenneympäristössä", jossa esitellään uudet ohjeet mopon paikalle liikenteessä. Ohjeen mukaan mopoilu olisi pyöräteillä sallittua pääsääntöisesti vain taajaman ulkopuolella valta- ja kantateiden varsilla ja sellaisten maanteiden varsilla, joissa nopeusrajoitus on yli 80 km/h.
Liikenneviraston ohje "Mopon paikka liikenneympäristössä"
Lisätietoja: Varsinais-Suomen ELY-keskus, liikennejärjestelmäsuunnittelija Piritta Keto, p. 0295 022 763
- Publiceringsdatum
- 2014-04-15