Navigeringsmeny
Tiedotteet 2014

Pressmeddelanden 2014

Pressmeddelanden 2014

Lammasverkkoaitatalkoot Knaappilassa, Toivolan kylämaisemassa Mäntyharjulla 2.6.2014 (Etelä-Savon ELY-keskus)

Tervetuloa kaikille avoimiin talkoisiin oppimaan nykyaikaista lammasaidan rakentamista perinteisessä kylämaisemassa!

Mahdollisuutena maisema MAMA -hanke järjestää lammasverkkoaitatalkoot maanantaina 2.6.2014 alkaen klo 10 Mäntyharjun Toivolan kylässä Knaappilan kyläkaupan ympäristössä (Pertunmaantie 1354, Mäntyharju). Putkisalon kartanon lampurit Susanna Nuutinen ja Mikael Westerstråhle opastavat hyvän lammasverkkoaidan rakentamisessa. Mukaan voi ottaa omat työhansikkaat. Jokainen työskentelee talkoissa omalla vastuullaan, joten osallistujien on huolehdittava, että oma tapaturmavakuutus on ajan tasalla. Toivolan kylät ry keittää talkookahvit. Mukaan voi lisäksi ottaa omaa evästä ja juomista. Lisätiedot ja ilmoittautumiset 28.5.2014 mennessä: projektisuunnittelija Hanna Suominen, p. 0295 024 230, [email protected].

Knaappilan kauppa. Kuva: Marianne Rautiainen

Lammasverkkoaita rakennetaan, jotta Knaappilan kaupan ympäristöön saadaan lampaita maisemanhoitoon myös ohikulkijoiden iloksi. Toivola on arvokasta maisema-aluetta ja historiallisen Suuren Savontien alkuperäinen linjaus kulki Toivolan kautta. Mukavan ja hyödyllisen tekemisen lisäksi on tarjolla tietoa niityistä ja perinnemaisemista ja niiden hoidosta sekä ympäristömme haitallisista vieraslajeista.

Toivolan kylä on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue

Toivolan kylä Mäntyharjun Tuustaipaleella on Mäntyharjun ensimmäinen pitäjänkeskus 1700-luvulta. Sillä on kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti merkittäviä arvoja. Toivolan vanha kylärakenne on hyvin säilynyt ja kerroksellinen. Myös yksittäisiä arvokohteita on säilynyt, mm. Mäntyharjun maamiesseurantalo, Tuustaipaleen kanava ja Tuustaipaleen mylly. Näillä perusteilla alue on Etelä-Savon maakuntakaavassa valtakunnallisesti arvokkaana maisema-alueena.

Kylä sijoittuu Lahnaveden ja Tuusjärven väliselle kannakselle. Vesistöjä yhdistää alkuperäinen Myllyjoen uoma sekä kaivettu Kaivannonkoski. Kanavan rakentaminen aloitettiin 1770-luvulla. Uomaan on tehty kalataloudellista kunnostusta äskettäin.

Hämeen ja Savon toisiinsa yhdistänyt Suuri Savontie on kulkenut 1400-luvulta lähtien Toivolan kylän halki, lähes nykyisellä paikallaan. Vuonna 1938 käyttöön otetun tieluokittelun mukaan tie muuttui valtatie 5:ksi. 1950-luvulla valtatie 5:n linjausta oikaistiin ja Vihantasalmen siltä rakennettiin, jolloin valtatie siirtyi pois Toivolasta. Nykyään tie on Mäntyharjun ja Pertunmaan yhdistävä maantie. Sen linjausta tarkistettiin nykyiselle paikalleen 1980-luvulla.

Lisätietoja:

Projektisuunnittelija Hanna Suominen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4230
 

             

 


Regional information