Navigeringsmeny
Tiedotteet 2014

Pressmeddelanden 2014

Pressmeddelanden 2014

Kalastajat lohikalojen asialla Saimaalla ja Pielisellä

Saimaan lohikalat -hankkeen Internet-sivuille on avattu mahdollisuus allekirjoittaa rasvaevällisten järvilohien ja -taimenien vapautussitoumus. Muutamassa päivässä nimiä on tullut listaan jo lähes 500 kappaletta. Allekirjoittajien joukossa on monia tunnettuja kalamiehiä, kuten Jasper Pääkkönen, Mikko Peltola, Kari Hietalahti, Tommi Korpela ja Sakari Kuosmanen. Myös lukuisat Saimaan ja Pielisen alueen aktiiviuistelijat ovat jo ehtineet allekirjoittaa sitoumuksen.

"Kestävä kalastus on päivän sana ja tällaisen sitoumuksen allekirjoittaminen on loistava tapa osoittaa vastuullisuutensa. Kalavesillä tarvitaan sääntöjä, mutta myös omaa harkintakykyä", toteaa Saimaan rannalta kotoisin oleva ja edelleen siellä mökkeilevä Kari Hietalahti.   

Saimaalla ja Pielisellä on viime vuosien aikana siirrytty lohikalojen eväleikkausjärjestelmään. Tämä tarkoittaa sitä, että kalastettavaksi tarkoitetuilta järvilohilta ja -taimenilta leikataan poikasvaiheessa rasvaevä pois kasvatuslaitoksella. Näin kalastaja voi tunnistaa kalastettavaksi tarkoitetun kalan ja alamitan täyttyessä ottaa kalan saaliiksi, jos haluaa.

Rasvaevälliset järvilohet ja -taimenet puolestaan ovat joko luonnonkaloja tai kannanhoitoa varten istutettuja kaloja. Tällaisten kalojen vapauttamiseen kalastajat ovat nyt vapaaehtoisesti sitoutuneet kalan koosta riippumatta. Evällisten yksilöiden vapauttamisella pyritään elvyttämään lohikalakantoja.

Järvilohi on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi ja järvitaimen erittäin uhanalaiseksi. Saimaan lohikalat -hanke on kolme vuotta kestävä EU-rahoitteinen tiedotus- ja neuvotteluhanke.

Sitoumuksen voi käydä allekirjoittamassa osoitteessa: www.jarvilohi.fi

Yli 60 cm rasvaevällisen järvilohen vapautus Pielisellä.

Lisätietoja antaa:

projektipäällikkö
Mirko Laakkonen
Saimaan lohikalat -hanke
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
email: mirko.laakkonen(ät)ely-keskus.fi
puh: 0295 026 069


Regional information