- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2014
Värmeböljan orsakade en intensiv algblomningstopp under sommaren 2014 (NTM-centralen i Södra Österbotten)
Sommaren 2014 följde man upp förekomsten av blågröna alger varje vecka på 19 kontrollplatser i åarna, älvarna, sjöarna och i kustområdet i Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten. Uppföljningen utfördes av NTM-centralens och kommunernas myndigheter samt frivilliga observatörer. Förekomsten av blågröna alger följdes upp från början av juni till den första veckan i september. Observationerna har sparats direkt i webbtjänsten Järviwiki, som är öppen för alla. I tjänsten syns observationerna i realtid.
Blågröna alger observerades i sex sjöar som är med i alguppföljningen och på kontrollplatserna vid kusten utanför Malax och Bergö. Dessutom anmälde medborgare blågröna algblomningar i sjöarna och några anmälningar om förekomst av blågröna alger vid kusten. Sommaren var gynnsam för algblomningarna och blomningar förekom från försommaren till slutet av augusti. Måttliga förekomster påträffades fyra gånger i Larsmosjön, tre gånger i Ähtärinjärvi och Lappajärvi samt två gånger i Kuortaneenjärvi. I de största sjöarna Lappajärvi och Ähtärinjärvi var de blågröna algförekomsterna ställvis rikliga i början av juli. Måttliga mängder blågröna alger påträffades dessutom en gång i Evijärvi och en gång i Karperöfjärden. Vid kusten i havsområdet utanför Malax observerades blågröna alger två gånger, av vilka den senare var riklig. Dessutom påträffades blågröna alger en gång på kontrollplatsen utanför Kaskö.
I maj förekom fler varma dagar än genomsnittet och sommarens första blågröna algblomningar upptäcktes tidigt, genast den första veckan i juni i Larsmosjön. Juni var en sval och torr månad, temperaturen var t.o.m. 1,5 °C lägre än vanligt och ställvis föll bara hälften av regnmängderna enligt de långsiktiga medelvärdena. I juni påträffades blågröna alger utöver i Larsmosjön även i Evijärvi och Lappajärvi och enligt anmälningar av medborgare även i Ähtärinjärvi. Juli var en mycket varm månad, t.o.m. 3,5 °C högre jämfört med långsiktiga temperaturer och regnen och åskregnen sköljde ut närsalter som algerna utnyttjar, vilket orsakade en snabb ökning av algblomningarna i flera sjöar. I juli observerades blågröna alger i Larsmosjön, Ähtärinjärvi, Kuortaneenjärvi, Lappajärvi och vid kusten utanför Kaskö. Augusti var regnigt och lite varmare än genomsnittet. Rikligt med blågröna alger observerades i havsområdet utanför Malax och under det sista veckoslutet i augusti i Kuorasjärvi. Under den första veckan i september förekom inga blågröna alger på NTM-centralens kontrollplatser i insjövattnen, men vid kusten i Korsnäs påträffades lite blågröna alger. Om vädret fortsätter att vara varmt och regnigt, kan det förekomma blågröna algblomningar även senare under hösten.
Utöver den riksomfattande alguppföljningen som koordineras av Finlands miljöcentral (SYKE), följer NTM-centralen upp algläget också med hjälp av t.ex. prover och observationer som skickas in av kommuner och medborgare. Vid NTM-centralen analyserades 8 prover fram till mitten av september. En del av proverna hade tagits på platser som är med i alguppföljningen, men bland dem fanns också små sjöar och badstränder vid kusten. I de flesta proverna påträffades blågröna alger. Antalet prover har fortsättningsvis minskat, år 2013 analyserades 18 prover och 16 prover år 2012, medan NTM-centralen tog emot t.o.m. 43 utomstående prover för analys år 2009. Från medborgarna kom dock rikligt med algobservationer, i synnerhet under värmeböljan i juli. Enligt medborgarnas observationer förekom riktligt med blågröna alger i flera av områdets naturliga sjöar och dessutom i de konstgjorda sjöarna Pitkämö och Hirvijärvi. De blågröna algerna som observerades under sommaren hörde till släktet Dolichospermum (Anabaena), Aphanizomenon, Woronichinia eller Microcystis, vilka är desamma som förekommit andra somrar.
Förekomsterna av blågröna alger under sommaren 2014 orsakade sannolikt också förgiftningssymptom hos semesterfirare vid stranden av Ähtärinjärvi i början av juli. I Finlands miljöcentrals analyser från vattnet i Ähtärinjärvi hittades mikrocystiner, dvs. levergift. Efter massaförekomsten av blågröna alger fanns det lite syre i vattnet och när vattnet dessutom var varmt uppstod syrebrist, vilket ledde till att tusentals fiskar dog i ån Välijoki mellan Lappajärvi och Evijärvi i början av juli.
NTM-centralen i Södra Österbotten utreder under vintern om antalet officiella algkontrollplatser skulle kunna utökas t.ex. till badstränderna som övervakas av kommunernas hälsovårdsinspektörer. I webbtjänsten Järviwiki kan medborgarna lägga till en egen kontrollplats t.ex. vid stugstranden.
Mer information:
- Planerare Anna Bonde, NTM-centralen i Södra Österbotten, tel. 0295 027 777
- Planerare Merja Mäensivu, NTM-centralen i Södra Österbotten, tel. 0295 027 879
- Specialforskare Anssi Teppo, NTM-centralen i Södra Österbotten, tel. 0295 027 948
Observationer finns i webbtjänsten Järviwiki (www.jarviwiki.fi)som är öppen för alla.
- Publiceringsdatum
- 2014-09-11