Navigeringsmeny
Tiedotteet 2014

Pressmeddelanden 2014

Pressmeddelanden 2014

NTM-centralen i Södra Österbotten utvidgar försöket med vägmarkering för breda mittfält till riksväg 18 mellan Tervajoki och Ylistaro (NTM-centralen i Södra Österbotten)

För att minska mötesolyckor på tvåfiliga, livligt trafikerade landsvägar behövs nya, kostnadseffektiva metoder. Att skilja åt körfilerna med mitträck är mycket effektivt, men också dyrt om det genomförs i stor skala. Ett brett mittfält kan förbättra trafiksäkerheten i mellanskedet tills att mitträcket byggs. I förfarandet skiljs motsatta körriktningar på tvåfiliga riksvägar åt med ett mittfält, som är en meter brett och avgränsat med vägmarkering. NTM-centralen utvidgar som bäst försöket med vägmarkering för brett mittfält på riksväg 18 på ett ca 20 kilometer långt avsnitt mellan Tervajoki och Ylistaro.

Trafiksäkerhetseffekterna av vägmarkeringar för brett mittfält baserar sig på att avståndet mellan fordon som kör i motsatt riktning är större än på vanliga tvåfiliga vägar. Förarens tid att reagera vid väjning, inbromsning och/eller justeringsrörelser i en kritisk mötessituation ökar. Under pågående körning gör allt fler förare sådant under pågående körning som försvårar körkoncentrationen. Exempelvis Trafikskyddets enkät visar att mer än hälften av finländarna ringer telefonsamtal och läser meddelanden i mobiltelefonen samtidigt som de kör. En tredjedel erkänner att de också skriver textmeddelanden vid ratten. Dessutom förväntas vägmarkeringen för brett mittfält ha visuell, hastighetssänkande effekt. När mittfältet är bredare, känns körfältet smalare än det i verkligheten är.

I försöket med brett mittfält avviker från normala vägmarkeringar utöver linjernas avstånd och bredden även användningen av två vitstreckade linjer i stället för en mittlinje. Således består det breda mittfältet av två parallella mitt-, spärr- eller mitt- och spärrlinje, vars avstånd från varandra är en meter (foto). För väganvändaren motsvarar vägmarkeringen funktionellt en normal mittlinje, dvs. omkörning är tillåten såsom tidigare vid vitstreckad linje. Mitt- och spärrlinjerna är bredare än vanligt (0,2 m, normalt 0,1 m). Även kantlinjen är bredare än normalt (0,15 m, normalt 0,1 m). Vilken kombination av mittlinjer som används beror på utsiktsförhållandena på samma sätt som på en vanlig tvåfilig väg.

I samband med att mitt- och spärrlinjerna dras i det breda mittfältet utförs vibrerande fräsning, som varnar föraren när mittfältet överskrids. Även kantlinjerna effektiveras med vibrerande fräsningar. Utrymmet som krävs för det breda mittfältet skapas genom att göra vägrenarna smalare. Vägrenen är dock minst 0,75 meter bred för att den lätta trafiken ska få tillräckligt med utrymme.

Foto: Vägmarkering för brett mittfält

Mer information

  • Kjell Lind
    Trafiksäkerhetsexpert
    NTM-centralen i Södra Österbotten
    Tfn 0295 027 734
    [email protected]

Regional information