- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2013
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten har gett utlåtande till Österbottens förbund om konsekvenserna av Österbottens etapplandskapsplan 2 för Natura 2000-områdena (ELY-centralen i Södra Österbotten)
Österbottens förbunds landskapsstyrelse har godkänt förslaget till etapplandskapsplan om förnyelsebara energiformer och deras placering i Österbotten vid sitt sammanträde 18.2.2013. Förslaget omfattar 33 separata vindkraftsområden, vilkas areal är ca 470 kvadratkilometer.
En Naturabedömning enligt 65 § i naturvårdslagen har gjorts upp för etapplandskapsplanen. Bedömningen riktades i synnerhet till fjorton vindkraftsområden. I bedömningen granskades etapplandskapsplanens konsekvenser för naturtyper enligt bilaga I i habitatdirektivet, arter enligt bilaga II i habitatdirektivet, arter enligt bilaga I i fågeldirektivet samt flyttfåglarna som avses i artikel 4.2 i fågeldirektivet. Österbottens förbund har begärt utlåtande om bedömningen av Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten och markägarna.
Närings-, trafik- och miljöcentralen kommer i sitt utlåtande om Naturabedömningen fram till att nio vindkraftsområden bör tas bort helt och hållet och ett vindkraftsområde delvis ur etapplanen. Vindkraftsområdena ligger vid kusten i synnerhet i Sydösterbotten, men också i Malax och Korsnäs söder om Kvarken. Motiveringen är planens betydande konsekvenser för fågelbeståndet, i synnerhet havsörnen. Däremot anser närings-, trafik- och miljöcentralen att vindkraftsområdena i landskapsplanen inte medför några betydande konsekvenser för Naturaområdenas naturtyper och arter enligt habitatdirektivet.
Den österbottniska kusten är en nationellt mycket betydande flyttningskorridor för flera fågelarter. Flyttfågeltätheten är större än genomsnittet i landskapets södra delar längs den sydösterbottniska kusten. Fåglarna är talrika även i Kvarken, men den vidsträckta skärgården splittrar flyttningen och gör att fågeltätheten är mindre. I Österbotten finns flera betydande uppsamlingsområden för arter enligt bilaga I i fågeldirektivet och även för andra arter. I uppsamlingsområdena ökar kollisionsrisken på grund av flygningarna mellan födo- och rastområdena.
Sydösterbotten har stor betydelse även vid granskning av vindkraftsproduktionens konsekvenser i hela Finland. Många stora fåglar, som är känsliga för vindkraft, flyttar längs kusten via de planerade vindkraftsområdena i såväl Satakunta som i Mellersta och Norra Österbotten och således upprepas konsekvenserna de utsätts för. Vindkraftsområdena som planeras i Sydösterbotten utgör dock en alldeles särskild förtätning och med tanke på detta en kritisk punkt längs hela flyttsträcket. Dödligheten beräknas vara störst bland svan, sädgås, trana och grågås.
Österbottens etapplandskapsplans mest betydande konsekvenser för fågelbeståndet är indirekt via sammantagna konsekvenser. Om alla vindkraftsreserveringar skulle bli verklighet, är det möjligt att havsörnens populationsnivå utsätts för betydande konsekvenser. Via detta skulle konsekvenserna också riktas direkt eller indirekt till individer som häckar i Naturaområdena, vilket kan leda till att havsörnspopulationen, som utgör skyddsgrund för flera Naturaområden, kan försämras på ett betydande sätt.
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten anser att följande vindkraftsområden inte passar för vindkraftsproduktion på grund av konsekvenserna för naturen: Långmarken (Kristinestad, Närpes), Gillermossen (Kristinestad, Närpes), Blaxnäs (Närpes), Västervik (Kristinestad), Arstu (Kristinestad), Ömossa-Norrvikens norra del (Kristinestad), Peninkylä (Kristinestad), Bredåsen (Kristinestad), Sidlandet (Malax) och Molpe (Korsnäs, Malax).
Mer information:
- Överinspektör Leena Rinkineva-Kantola, tfn 0295 027 920, [email protected]
- Publiceringsdatum
- 2013-10-09