Navigeringsmeny
Tiedotteet 2014

Pressmeddelanden 2014

Pressmeddelanden 2014

Yhteysviranomaisen lausunto KymiRing-hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on 29.1.2014 antanut yhteysviranomaisen lausunnon KymiRing kuljettajakoulutus- ja moottoriurheilukeskushanketta (Iitti) koskevasta ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta.   

Ympäristövaikutusten arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan laatima suunnitelma tarvittavista selvityksistä sekä arviointimenettelyn järjestämisestä. Arviointiohjelman ja yhteysviranomaisen lausunnon perusteella hankkeesta vastaava laatii hanketta koskevan ympäristövaikutusten arviointiselostuksen, jossa esitetään mm. hankkeen toteuttamisvaihtoehdot ja niiden keskeiset ympäristövaikutukset sekä haitallisten vaikutusten mahdolliset lieventämiskeinot.

Kuulemisaikana saatu palaute arviointiohjelmasta
Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle toimitettiin arviointiohjelmasta yhteensä 25 lausuntoa ja mielipidettä.

Vaihtoehtotarkastelu
Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja:

Vaihtoehto 1 (VE 1) Hankealueelle toteutetaan moottoriurheilu- ja kuljettajakoulutuskeskus sekä varikkorakennus.

Vaihtoehto 2 (VE 2) Hankealueelle toteutetaan moottoriurheilu- ja kuljettajakoulutuskeskus, varikkorakennus, laajat rakennushankkeet, 2-3 MW lämpökeskus sekä kaksi maksimissaan 3 MW:n tuulivoimalaa.

Nollavaihtoehto (VE 0) Hanketta ei toteuteta.

Yhteysviranomaisen lausunto
Kaakkois-Suomen ELY-keskus korostaa lausunnossaan meluvaikutusten huolellista ja monipuolista selvittämistä YVA-menettelyn yhteydessä. Hankkeen vaikutukset maaperään, pohjavesiin ja pintavesiin tulee niin ikään selvittää huolellisesti.

Meluvaikutukset
Melu on KymiRing-hankkeen keskeinen haitallinen vaikutus, johon tulee arvioinnissa kiinnittää erityistä huomiota ottaen huomioon myös yhteisvaikutukset. Meluselvitysten tulee antaa riittävä tieto siitä, että moottoriurheilukeskustoiminnot tai tuulivoimalat eivät aiheuta asutukselle, loma-asutukselle tai muille melulle herkille toiminnoille haittaa.

YVA-selostuksesta tulee saada kattava kokonaiskäsitys moottoriurheilumelun

vaikutuksista ja sitä tulee arvioida ekvivalenttitasojen (keskiäänitasojen) lisäksi myös muilla melun luonnetta kuvaavilla tunnusluvuilla (maksimimelutasot eri moottoriurheilulajien osalta).

Ekvivalenttimelutason tulos ei välttämättä kerro meluvaikutuksista riittävästi, kun arvioidaan voimakkaampaa melua aiheuttavien moottoriurheilulajien melun häiritsevyyttä. Maksimimelutasoja on myös tarpeen arvioida, koska ko. tulos antaa lisätietoa melun häiritsevyydestä. Saatuja hetkellisiä maksimimelutuloksia voidaan verrata Ruotsissa käytettäviin ohjearvoihin, koska Suomessa ei ole erillisiä meluohjearvoja moottoriratojen melun maksimitasoille.

Tuulivoimaloiden osalta tulee ottaa huomioon tuulivoimalle sovellettavat ympäristöministeriön oppaan mukaiset päivä- ja yöaikaiset ulkomelutason suunnitteluohjearvot.

Vaikutukset maaperään, pohjavesiin ja pintavesiin
Moottoriurheilutoiminnasta maaperään aiheutuvat päästöt liittyvät pääosin hulevesien ratojen pinnasta irrottamiin epäpuhtauksiin. Polttoaineista ja öljyistä tulevien epäpuhtauksien lisäksi hulevesien mukana maaperään, pintavesiin ja pohjaveteen voi kulkeutua myös muita haitallisia aineita (sinkki, kadmium, antimoni, platinaryhmän metallit), mikä tulee huomioida vaikutusselvityksissä.

Pohjaveden virtausolosuhteiden huolellinen selvittäminen on välttämätöntä läheisten tärkeiden pohjavesialueiden takia. Vaikutusten arvioinnissa on myös kiinnitettävä erityistä huomiota pohjaveden suojeluun ja mahdolliseen suojaustarpeeseen sekä varautumista mahdollisiin onnettomuus- ja erityistilanteisiin.

Pintavesiin kohdistuvien vaikutusten arvioinnissa on tärkeää selvittää hule­vesien määrää ja laatua ja tarkastella sen pohjalta vesistövaikutuksia ja niiden merkittävyyttä sekä ekologisesta että vesistön käytön näkökulmasta. Hulevesien hallintaan ja käsittelyyn tulee kiinnittää erityistä huomiota ottaen huomioon pintavesien kannalta merkitykselliset alueet ja hankealueen maaperäolosuhteet.

Luonto ja kulttuuriympäristö
Ympäristövaikutusten arvioinnissa tulee ottaa huomioon luonnonsuojelulain säädökset mm. lajiensuojeluun samoin kuin luontotyyppeihin liittyen. Luontodirektiivin liitteen IV(a) lajeista on liito-oravan lisäksi syytä selvittää myös muiden ko. direktiivilajien (mm. lepakot) osalta ainakin näille lajeille soveltuvat elinympäristöt suunnittelualueella ja arvioida sen perusteella tarkempien selvitysten tarvetta.

Hankesuunnitteluun tulee sisällyttää arkeologinen inventointi, jossa on kiinnitettävä erityistä huomiota 1700- ja 1900-luvun sotahistoriallisiin kohteisiin. Asiasta tulee olla yhteydessä Museovirastoon.

Seurantaohjelma
Ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa tulee olla ehdotus hankkeen keskeisten ympäristövaikutusten seurantaohjelmaksi.

Yhteenveto ja YVA-menettelyn jatko
Arviointiohjelma yhdessä yhteysviranomaisen siihen edellyttämien tarkennusten kanssa antaa hyvät lähtökohdat hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnille ja tuottaa sitä kautta riittävästi tietoa hankealueen kaavoitusta ja päätöksentekoa varten. ELY-keskuksen lausunto on kokonaisuudessaan nähtävissä osoitteessa: www.ymparisto.fi/kymiringYVA

Lisätietoja: Ylitarkastaja Jukka Timperi,  puh. 0295 029 293


Regional information