Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2017

Viileä ja epävakainen sää pitänyt levähaitat kurissa (Kaakkois-Suomi)

Viileä ja epävakainen kesäkuu on pitänyt järvien ja rannikkovesien viileinä eikä varsinaisia sinilevähaittoja ole toistaiseksi esiintynyt Kaakkois-Suomen alueella. Voimakkaat tuulet ovat tällä viikolla myllänneet vesiä erityisesti rannikolla, jossa samentumisen takia näkösyvyys oli paikoin kaventunut pariin metriin. Myös järvillä vesien voimakas sekoittuminen on voinut samentaa vettä ja aiheuttaa esimerkiksi pyydysten likaantumista.

Kesäkuun viimeisellä viikolla Kaakkois-Suomen järviltä on tullut vain yksittäinen havainto sinilevästä. Viikoittaisista vakioseurantapaikoista sinilevää on ollut vain Iitin Urajärvellä, jossa alkuviikolla todettiin vähäinen määrä levää. Lappeenrannan Haapajärven tilanteesta ei ole ajantasaista tietoa.

Itäisen Suomenlahden rannikkovesillä ei ole havaittu sinilevää pintavedessä. Myös viime viikon siitepölylautat ovat hajonneet voimakkaitten tuulten seurauksena.

Pintavedet ovat yhä tavanomaista viileämpiä. Pintaveden lämpötila Kaakkois-Suomen järvissä on kesäkuun loppua lähestyttäessä 15–17 astetta, mikä poikkeaa 1 - 3 astetta ajankohdan keskimääräisestä. Itäisellä Suomenlahdella pintaveden lämpötila on ulkosaaristossa yhä 11–12 asteen tuntumassa eikä ole rannikon tuntumassa lähellä tavanomaisia lukemia. Pintaveden viileys ei toistaiseksi ole edistänyt sinilevien runsastumista. Ennusteiden mukaan vedet ovat lämpenemässä.

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.

Verkossa:

Järviwiki:

www.syke.fi:

www.ymparisto.fi:

www.ely-keskus.fi

Lisätietoja

Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296

 


Regional information