Regional information

Nyheter 2022

Vientikunto-coachning sätter fart på internationaliseringen (Nyland)

Ilmakuva messuilta.
Bild: Business Finland

Vientikunto – Osaamisella maailmalle är ett coachningsprogram som NTM-centralen i Nyland ordnar för nyländska små- och medelstora företag som vill inleda sin exportverksamhet under 2025–2026. Till programmet välkomnas även företag som redan har viss erfarenhet av export, men behöver utveckla nyckelpersonernas kompetens inom internationell affärsverksamhet eller har intresse för att utvidga marknadsområdet. Vientikunto-programmet är en unik möjlighet att starta ett konkret exportprojekt med stöd av en erfaren coach.
 

Vientikunto i ett nötskal

1–2 nyckelpersoner i företaget som vill fördjupa sin egen exportkompetens och utveckla företagets allmänna beredskap att inleda exporthandel kan delta i det tredelade coachningsprogrammet. Programmet skräddarsys företagsspecifikt utifrån det valda marknadsområdet och utvecklingsbehoven. Deltagarna kan genomföra alla tre modulerna i coachningsprogrammet, eller endast vissa av dem. Kontinuerlig ansökan till programmet pågår fram till våren 2026.

Programmets moduler

  1. Export Analysis

En företagsexpert vid NTM-centralen i Nyland analyserar företagets utgångsläge. I analysen granskas nyckelpersonernas kompetens och företagets allmänna beredskap att inleda exportverksamhet samt väljs ett målmarknadsområde.  

I exportanalysmodulen utarbetas en preliminär marknadsföringsplan. Deltagandet är avgiftsfritt och cirka två veckor bör reserveras. Kunden väljer ett av följande marknadsområden:

1. Sverige och Skandinavien (Norge och Danmark) 

2. Polen, Ukraina och Baltikum (Estland, Lettland, Litauen)

3. Tyskland och det tyska Europa (Österrike och Schweiz)

4. Frankrike och Benelux (Belgien, Nederländerna och Luxemburg)

5. Italien och södra Europa (Portugal, Spanien och Grekland)

6. Storbritannien och Irland

7. Japan och närliggande marknader (Australien, Sydkorea, Taiwan, Vietnam, Indonesien, Hongkong och Kina)

8. USA och Kanada

 

  1. Export Journey

Deltagarna utarbetar i samarbete med ett erfaret coachningsföretag inom exporthandeln en internationaliseringsplan för det valda marknadsområdet, där resultaten av exportanalysen utnyttjas.  I samarbete med coachen fastställs deltagarnas personliga inlärningsmål och ur exportverksamhetens synvinkel centrala utvecklingsåtgärder för affärsverksamheten. Deltagarna ska också förbinda sig att genomföra dessa. Deltagaravgiften är 490 € (moms 0 %) / företag. Modulens längd är högst 2 månader.   

  1. Export Coaching

Företaget inleder sitt konkreta exportprojekt i enlighet med den tidigare utarbetade internationaliseringsplanen med stöd av det bekanta coachningsföretaget. Coachen vägleder och ger praktiskt inriktad utbildning om den internationella affärsverksamhetens särdrag, den valda målmarknaden och dess affärskultur och nätverk. Deltagaren får till sist ett intyg.  Deltagaravgift 2 600 € (moms 0 %). Modulens längd är högst 10 månader.  

Internationalisering kräver stark vilja och engagemang

Exportverksamheten är inte en genväg till framgång och tillväxt, utan den kräver att företagets ledning förbinder sig och har beredskap att investera. Internationaliseringen förutsätter också att nyckelpersonerna reserverar tillräckligt med tid.  Programmets längd beror inte bara på antalet coachningsmoduler som deltagarna genomfört, utan även på den tid som används till utveckling på eget initiativ. Om det är realistiskt att inleda exportverksamhet inom ett år har företaget möjlighet att genomföra alla tre modulerna. Om det ännu inte finns någon konkret beredskap att inleda export får företaget konkret nytta även av de två första modulerna; internationaliseringsplanen som bearbetats med stöd av coachen kan också utnyttjas senare. 

Coachningsprogrammet Vientikunto – osaamisella maailmalle omfattas av de minimis-stöd för deltagarföretaget. Företagets betalningsandel är cirka 26 procent av den faktiska kostnaden för tjänsten (stödets andel cirka 74 procent).  Programmet Vientikunto – osaamisella maailmalle finansieras med stöd från Europeiska socialfonden (ESF+).


Mer information:

Uppdaterad: 31.03.2025