- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Utlysning av statligt specialunderstöd för främjande av integration på svenska riktat till kommuner 1.4.2025 - 16.5.2025
NTM-centralen i Tavastland har utlyst 300 000 euro till kommuner för främjande av integration på svenska. Understödets syfte är att utveckla de svenskspråkiga integrations- och sysselsättningstjänsterna och servicestigarna samt att utveckla samordningen av de svenskspråkiga integrationstjänsterna som helhet. Ansökningstiden är 1.4.2025-16.5.2025
Genom utlysningen kan även ansökas om fortsatt finansiering för projekt som beviljats finansiering från den föregående utlysningen av anslaget för år 2024. NTM-centralen i Tavastland informerar skilt de berörda projekten om ansökningsförfarandet för att ansöka om fortsatt finansiering.
Med de understöd som beviljas stöds främjande av integration och sysselsättning i synnerhet i svenskspråkiga och tvåspråkiga kommuner och regioner. Understödet hänför sig till skrivningen i statsminister Orpos regeringsprogram, enligt vilken det ska säkerställas att integrationen är möjlig på båda inhemska språken. Understödet främjar regeringsprogrammets mål att 5–10 % ska integreras på svenska. I regeringsprogrammet konstateras det att integration möjliggörs på båda de inhemska språken och att myndigheterna tydligare ska informera om möjligheten att integreras på svenska och om valfriheten vid valet av integrationsspråk.
Med hjälp av understödet inleds projekt som utför regionalt och multidisciplinärt samordningsarbete. Projekten identifierar brister i tjänsteutbudet och utvecklar tjänster som möter de regionala behoven. Projekten upprätthåller också en aktuell helhetsbild av situationen i området och av de regionala behoven för integrations- och sysselsättningsfrämjande tjänster på svenska. Projekten kan också utföra pilotförsök av tjänster samt ge rekommendationer för hur aktiviteter och tjänster borde utvecklas så att de möter regionens föränderliga behov. Syftet med arbetet som utförs i projekten ska vara att utveckla sådana nya verksamhetsmodeller och tjänster som konkret ökar svenskspråkig- eller tvåspråkig integration i enlighet med regeringsprogrammets mål. Understödet kan även användas till att komplettera de tvåspråkiga integrationsvägarna och främja tillgång till sysselsättning genom tvåspråkighet.
Den finansierade projektverksamheten ska eftersträva att den koordinerade verksamheten etableras inom projektets genomförandeområde och att det utvecklingsarbete som utförs inom projektet etableras i organisationens basverksamhet. Den verksamhet som beviljas understöd förväntas ha en inverkan på hur kommunens svenskspråkiga handlednings- och rådgivningstjänster fungerar. Understödet kan användas för att utveckla tjänsterna inom den svenskspråkiga integrationsprocessen och kommunens integrationsprogram då sysselsättningsområdena inleder sitt arbete. Understödet kan även användas till att genomföra kommunernas integrationsprogram jämlikt på finska och svenska. Med understödet stöds verkställigheten av den integrationslag som trädde i kraft 1.1.2025.
Av projektverksamheten förutsätts en regional dimension som vid behov överskrider landskapsgränserna samt ett starkt nätverkssamarbete. Understödet kan användas till att utveckla en regional samordningsstruktur som främjar den svenskspråkiga integrationen i de områden där detta saknas. Understödet kan också användas till att vidareutveckla en befintlig koordinerande verksamhet för främjande av integration på svenska. Understödet ska främja integration och sysselsättning, särskilt i svenskspråkiga och tvåspråkiga kommuner och regioner.
Verksamheten som finansieras med understödet är nära bunden till UF-centrets riksomfattande uppdrag att utveckla de svenskspråkiga integrationsfrämjande tjänsterna. De projekt som finansieras förutsätts samarbeta med den personal som ansvarar för UF-centrets verksamhet samt med den regionala NTM-centralen. UF-centret bistår projekten med innehållsmässigt stöd i deras utvecklingsarbete.
NTM-centralen i Tavastland fattar beslut om vilka projekt som ska finansieras.
Understödet söks elektroniskt via regionförvaltningens e-tjänst. Detaljerade instruktioner för ansökan finns i utlysningen av understödet.
Läs mer
- Statligt specialunderstöd för främjande av integration på svenska (suomi.fi)
- Ansökningsanvisning: statligt specialunderstöd för främjande av integration på svenska (pdf)
Tilläggsinformation
- Conny Lindroos, finansieringssakkunnig, NTM-Centralen i Tavastland, tfn.0295 025142
- Sabina Fortelius, utvecklingsexpert, UF-Centret, tfn. 0295 020026
- Publiceringsdatum
- 2025-04-01
Uppdaterad: 01.04.2025