Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Sinilevähavaintoja usealla järvellä (Pirkanmaa)

Pirkanmaalla havaittiin juhannusviikolla runsaasti sinilevää Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa. Vähän sinilevää havaittiin viidellä seurantapaikalla: Valkeakoskella Vanajavedellä, Nokialla Tottijärvellä ja Pyhäjärven Lehtiniemessä, Sastamalassa Houhajärvessä sekä Pälkäneellä Mallasvedellä.  Sinilevää on ajankohtaan nähden jonkin verran tavallista enemmän.

Pirkanmaan levätilannetta seurataan 38 havaintopaikalla

Leväseuranta toteutetaan aiempien vuosien tapaan: Kuntien ympäristöviranomaiset arvioivat sinilevän määrän havaintopaikoilla silmämääräisesti kerran viikossa. Pirkanmaan ELY-keskus tiedottaa tilanteesta torstaisin. Viranomaisen tekemä levähavainto kuvaa hetkellistä tilannetta havainnointipaikalla eikä koko järven tilannetta. Esimerkiksi tuulet ja virtaukset voivat vaikuttaa levälauttojen esiintymiseen järvialueella ja tilanne voi vaihdella nopeastikin. Kun levää on runsaasti, siitä pyritään ottamaan näyte tarkempaa lajimääritystä varten. Kaikki levähavainnot voi tarkistaa Järviwiki-verkkopalvelusta.

Ajantasaista tietoa Tampereen uimavesistä

Tampereen uimarantojen uimavesien ajantasaisia lämpötiloja voi nyt seurata uudesta mSwim-palvelusta. Karttapohjaisesta sovelluksesta saa myös tietoa uimarantojen sinilevätilanteesta. Lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.

Uimavesien lämpötila- ja sinilevätiedot päivittyvät mSwin-palveluun tiheimmin vilkkaimmilta rannoilta, mutta myös pienemmiltä uimapaikoilta aina sitä mukaa, kun niissä käydään tarkastuksilla. Jos rannalla havaitaan sinilevää, rannan sijaintipallukka kartalla on keltainen (vähän levää) tai punainen (paljon levää). Jos levää ei ole havaittu, pallukan väri on vihreä. Rannalle laitetaan myös aina varoituskyltti, jos levää on havaittu.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • erikoistutkija Ämer Bilaletdin, puh. 0295 036 320 emir.bilaletdin(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:


Regional information