- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Pressmeddelanden 2016
Maskun seurakunta suojeli Särkän saaren osana METSO-ohjelmaa (Varsinais-Suomen ELY-keskus)
Naantalissa sijaitseva Särkän saari on suojeltu osana metsien suojeluohjelma METSOa. Alueen omistava Maskun seurakunta haki oma-aloitteisesti suojelua Varsinais-Suomen ELY-keskukselta. Suojelun myötä Särkän monimuotoinen metsäluonto säilyy tuleville sukupolville. Saaren virkistyskäyttöön ei tule muutoksia, vaan alueelle voi edelleen tehdä lyhyitä luontoretkiä.
Särkän saari sijaitsee Naantali-Rymättylätie varressa Särkänsalmen sillan kupeessa. Se on ollut kuulunut Maskun seurakunnalle vuosisatoja. Alueen omistus joutanee juurensa aikaan, jolloin Maskun seurakunta oli osana Naantalin luostaria. Suojelualueen koko on 11 hehtaaria. Alue on suojeltu yksityismaan suojelualueena eli maapohjan omistus säilyy edelleen Maskun seurakunnalla.
- Ympäristötyö on tärkeä osa seurakunnan toimintaa. Olemme saaneet Kirkon Ympäristödiplomin ja teemme työtä ympäristöohjelman mukaan. Metsien hoidossa ja käytössä se edellyttää ympäristö- ja monikäyttöarvojen huomioonottamista, toteaa kirkkoherra Jouko Henttinen.
Särkässä kallioiset mäntymetsät, tervalepikot ja tuoreet sekametsät ovat saaneet kasvaa ilman suurempia hakkuita ja alueelle on syntynyt lahopuuta ja muita luonnonmetsän piirteitä. Jylhät ja rakentamattomat kalliorannat sekä helppo saavutettavuus ovat houkutelleet alueelle kalastajia ja muita retkeilijöitä vuosikymmenten ajan.
- Ympäristöministeriöllä oli sopivasti kampanja seurakuntien ja kuntien omistamien metsien saamisesta mukaan METSO-ohjelmaan. Kävimme läpi seurakunnan metsät, joita on noin 100 hehtaaria useassa palstassa. Totesimme, että Särkän saari voisi olla sopiva kohde tarjottavaksi METSO-ohjelmaan. Suojelun jälkeenkin seurakunnan omistamista metsistä valtaosa, yli 80 %, on talousmetsiä. Pieniä metsäalueita on lisäksi partiolaisten leirialueina sekä maisemametsinä kirkkojen ja leirikeskuksen ympäristössä, kertoo ympäristötyöryhmän puheenjohtaja Terhi Ajosenpää.
Uhanalaisille ja harvinaistuville lajeilla turvaa myös talousmetsistä
METSOn eli Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman avulla yksityiset metsänomistajat ja yhteisöt voivat suojella metsiensä monimuotoisuutta. Ohjelman lähtökohtana on vapaaehtoisuus. Ohjelmassa lisätään metsäisten suojelualueiden määrää talousmetsissä. Tavoitteena on varmistaa, että koko Suomessa kasvaa jatkossakin sellaisia metsiä, joissa myös uhanalaiset ja harvinaistuneet metsälajit voivat elää.
METSO-ohjelmalla suojellaan metsiä, jotka ovat luonnonarvoiltaan monipuolisia ja eliölajien elinympäristöinä erityisen arvokkaita. Tällaisia metsäisiä elinympäristötyyppejä on arvioitu olevan kymmenen erilaista. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa METSO-ohjelman avulla on suojeltu noin 3500 ha metsiä.
Lisätietoja
Maskun seurakunta:
kirkkoherra Jouko Henttinen, puh. 044 5506720
ympäristöryhmän pj. Terhi Ajosenpää, puh. 040 835 6478
Varsinais-Suomen ELY-keskus:
Luonnonsuojeluyksikön päällikkö Esko Gustafsson, puh. 0295 022 859
- Publiceringsdatum
- 2016-03-17