Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2017

Kaakkois-Suomessa levätilanne alkukesälle tyypillinen (Kaakkois-Suomi)

Kesäkuun toisella viikolla Kaakkois-Suomen rannikolla on vesimassassa silminnähden vähäisiä määriä levähippuja, jotka haavinäytteen perusteella tunnistettiin Aphanizomenon-sinileväksi. Levä määritettiin Kymijoen vesi ja ympäristö ry:ssä. Havainnot perustuvat alkuviikon aikana tehtyyn rannikon intensiiviasemien näytteenottoon. Tilanne ei ole poikkeuksellinen, sillä itäisellä Suomenlahdella on usein alkukesällä havaittu levähippuja vesikerroksiin sekoittuneena.  Vaikka Aphanizomenon-sinilevillä on tiedetty olevan kukintaa jopa jään alla, eivät nyt havaitut hippuset ole sinileväkukintaa - vaan oletettavasti "ylivuotista" levää, joka on säilynyt syvemmissä vesikerroksissa yli talven ja sekoittunut keväällä pintavesikerrokseen. Järvistä Lappeenrannan Haapajärvessä ja Iitin Urajärvellä ovat havainnoitsijat havainneet hiukan levähippusia vesipatsaassa, mutta yleisöhavaintoja levistä ei toistaiseksi Kaakkois-Suomen alueelta ole tullut.

Sinilevätilanne on alkukesälle tyypillinen, sillä sinileviä alkaa esiintyä yleensä vasta veden lämpötilan noustessa yli 15 asteen. Kaakkois-Suomen järvien pintalämpötilat ovat 11-14 asteisia, eli lämmin sää on lämmittänyt  vähän myös vesiä. Itäisellä Suomenlahdella pintavesien lämpötilat ovat ulkosaaristossa yhä alle 10 asteista ja rannikon suojaisissa lahdissakin vain 7-11 astetta.

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Kaakkois-Suomen viranomaiset ja koulutetut vapaaehtoiset seuraavat levätilannetta viikoittain 19 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tiedottaa levätilanteesta säännöllisesti.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.

Verkossa:

Järviwiki:

www.syke.fi:

www.ely-keskus.fi

Lisätietoja


Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: sirpa.skippari(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296

 


Regional information