- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Kaakkois-Suomessa levätilanne alkukesälle tyypillinen (Kaakkois-Suomi)
Kesäkuun toisella viikolla Kaakkois-Suomen rannikolla on vesimassassa silminnähden vähäisiä määriä levähippuja, jotka haavinäytteen perusteella tunnistettiin Aphanizomenon-sinileväksi. Levä määritettiin Kymijoen vesi ja ympäristö ry:ssä. Havainnot perustuvat alkuviikon aikana tehtyyn rannikon intensiiviasemien näytteenottoon. Tilanne ei ole poikkeuksellinen, sillä itäisellä Suomenlahdella on usein alkukesällä havaittu levähippuja vesikerroksiin sekoittuneena. Vaikka Aphanizomenon-sinilevillä on tiedetty olevan kukintaa jopa jään alla, eivät nyt havaitut hippuset ole sinileväkukintaa - vaan oletettavasti "ylivuotista" levää, joka on säilynyt syvemmissä vesikerroksissa yli talven ja sekoittunut keväällä pintavesikerrokseen. Järvistä Lappeenrannan Haapajärvessä ja Iitin Urajärvellä ovat havainnoitsijat havainneet hiukan levähippusia vesipatsaassa, mutta yleisöhavaintoja levistä ei toistaiseksi Kaakkois-Suomen alueelta ole tullut.
Sinilevätilanne on alkukesälle tyypillinen, sillä sinileviä alkaa esiintyä yleensä vasta veden lämpötilan noustessa yli 15 asteen. Kaakkois-Suomen järvien pintalämpötilat ovat 11-14 asteisia, eli lämmin sää on lämmittänyt vähän myös vesiä. Itäisellä Suomenlahdella pintavesien lämpötilat ovat ulkosaaristossa yhä alle 10 asteista ja rannikon suojaisissa lahdissakin vain 7-11 astetta.
Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.
Kaakkois-Suomen viranomaiset ja koulutetut vapaaehtoiset seuraavat levätilannetta viikoittain 19 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tiedottaa levätilanteesta säännöllisesti.
Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.
Verkossa:
Järviwiki:
www.syke.fi:
www.ely-keskus.fi
Lisätietoja
Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: sirpa.skippari(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287
Hydrobiologi Jouni Törrönen
s-posti: jouni.torronen(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 296
- Publiceringsdatum
- 2017-06-08