- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Hämeenkyrössä uusi majoitusmalli - turvapaikanhakijanuoret voivat asua samassa yksikössä myös oleskeluluvan saamisen jälkeen (Pirkanmaa)
Hämeenkyrössä järjestetään turvapaikanhakijanuorten majoitus uudella tavalla. Hybridimalli yhdistää yksintulleiden alaikäisten ryhmäkodin- ja tukiasumisyksikön sekä oleskeluluvan saaneille tarkoitetun ryhmäkodin.
Hämeenkyrössä toimii ilman huoltajaa olevien alaikäisten turvapaikanhakijoiden ryhmäkoti- ja tukiasumisyksikkö, sekä perheryhmäkoti, joka on tarkoitettu oleskeluluvan saaneille alaikäisille nuorille. Palveluntuottajana näissä yksiköissä toimii Punaisen Ristin Hämeen piiri. Toiminnan piirissä on tähän mennessä ollut noin 40–50 nuorta.
Toiminnan rajaaminen erillisiin toimipisteisiin ikäluokan tai turvapaikkaprosessin käsittelyvaiheen perusteella ei ole tarkoituksenmukaista, eikä käytännössä aina mahdollistakaan. Tästä syystä Maahanmuuttovirasto, ELY-keskus, Hämeenkyrön kunta ja SPR:n ovat laatineet uudet sopimukset toiminnan järjestämistavasta.
Sopimuksella mahdollistetaan uudenlainen hybridimäinen toiminta, eli nykyisistä kolmesta toimipisteestä muodostetaan yksi hallinnollinen yksikkö (Hämeenkyrön hybridiyksikkö). Siinä nuoret voivat asua koko prosessin ajan toimipistettä vaihtamatta, vaikka turvapaikanhakija-asema muuttuisi oleskeluluvan saaneen asemaan.
Uusi malli on kustannustehokkaampi ja tukee turvapaikanhakijaa kotoutumisessa
Joustavampi toimintamalli lisää myös toiminnan jatkuvuutta, ennustettavuutta ja kustannustehokkuutta nykyisessä tilanteessa, jossa kapasiteettitarve painottuu enemmän oleskeluluvan saaneiden nuorten asumispaikkoihin kuin turvapaikanhakijanuorten asumispaikkoihin. Valtaosa tästä kohderyhmästä saa ainakin lyhyen oleskeluluvan. Hybridimäinen toimintamalli on valtakunnallisesti uudenlainen tapa järjestää ilman huoltajaa Suomessa olevien alaikäisten nuorten turvapaikkaprosessin aikainen asuminen ja sen eteneminen suunnitelmallisesti oleskeluluvan saamisen ja täysi-ikäisyyden kautta kohti kotoutumista.
Hybridimäinen vastaanottotoiminta jatkuu Hämeenkyrössä nykyisen toiminnan laajuisena. Henkilös-tömitoituksessa noudatetaan lastensuojelulain mukaista mitoitusta eli ammattihenkilökunnan määrä vahvistuu ja tulee olemaan asiakasmäärästä riippuen 30–40 työntekijän tasolla. Vastaanottotoiminta on kokonaisuudessaan valtion rahoittamaa toimintaa ja toiminnan laajuus ja jatkuvuus Hämeenkyrössä riippuu valtion rahoituksesta ja sen jatkumisesta.
Lisätietoja antavat:
- Pirkanmaan ELY-keskus, Marja Huttunen
- Maahanmuuttovirasto, Mikko Välisalo
- Hämeenkyrön kunta, Kari Holma
- SPR Hämeen piiri, Jaana Simi
- Publiceringsdatum
- 2017-11-16