- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Erilaiset TE-palvelut ja etuudet TE24-uudistuksen siirtymävaiheessa Varsinais-Suomessa
Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kuntien muodostamille työllisyysalueille 1.1.2025. Varsinais-Suomessa toimii vuoden 2025 alusta lähtien kaksi työllisyysaluetta: Turun ja Salon työllisyysalueet.
Vuoden 2024 aikana on Varsinais-Suomessa jouduttu rajoittamaan palvelujen ja etuuksien tarjontaa riittämättömien määrärahojen vuoksi. Vuonna 2025 palvelut ja etuudet rahoitetaan kuntien yleiskatteellisista valtionosuuksista, joita myös koskevat säästötoimet. Siirtymävaiheessa palvelut ja etuudet pyritään pitämään niin laajasti asiakkaiden käytettävissä kuin se määrärahojen puitteissa on mahdollista. Seuraavassa on käyty läpi palvelujen ja etuuksien tilannetta TE2024-uudistuksen siirtymävaiheessa.
Työvoimakoulutukset, kotoutumiskoulutukset ja erilaiset valmennukset
Turun ja Salon työllisyysalueet järjestävät vuonna 2025 samoja TE-palveluja, joita tällä hetkellä järjestää Varsinais-Suomen TE-toimisto sekä Turun ja Salon alueiden kuntakokeilut.
Tietoa tarjolla olevasta koulutus- ja palvelutarjonnasta löytyy omalta asiakaspalveluvirkailijalta ja Työmarkkinatorilta. Työmarkkinatorilla on myös siirtymävaiheessa joulukuu 2024 – tammikuu 2025 haussa erilaisia työvoimakoulutuksia. Myös kotoutumiskoulutuksia järjestetään vuonna 2025 kuluvan vuoden tapaan. Hakeutuminen kotoutumiskoulutuksiin tapahtuu oman asiakaspalveluvirkailijan ohjaamana.
Ensimmäiset työnhaku- ja uravalmennusryhmät vuonna 2025 järjestetään tammi-helmikuussa. Vuonna 2025 sekä Salon että Turun työllisyysalueiden asiakkaille järjestetään omat valmennusryhmät.
Työhönvalmennus jatkuu molempien työllisyysalueiden palveluna vuonna 2025 ja lisäksi omakielinen työhönvalmennus ukrainalaisille on käytössä Turun työllisyysalueella. Työhönvalmennusten asiakaspalvelu käynnistyy molemmilla työllisyysalueilla omilla aikatauluillaan, todennäköisesti tammi-helmikuussa 2025. Työllisyysalueet tiedottavat asiasta lisää vuoden 2025 alkupuolella.
Starttiraha ja palkkatuki jatkossa
Varsinais-Suomessa on heinäkuusta alkaen jouduttu rajoittamaan sekä palkkatuen ja starttirahan myöntämistä alueen määrärahojen niukkuuden vuoksi. Määrärahatilanne on hiukan väljentynyt, koska osa palveluista ja tuista on jäänyt toteutumatta suunnitellusti. Väljentyneen määrärahatilanteen vuoksi starttiraha ja palkkatukipäätöksiä voidaan tästä eteenpäin tehdä lähes normaalisti (poikkeus 100 %:n palkkatuki).
Starttiraha on lakissääteisten ehtojen täyttyessä mahdollinen sekä työttömille että ei-työttömille tuen hakijoille.
Palkkatuki voidaan jatkossa myöntää Julkisessa työvoima- ja yrityspalvelulaissa määritellyn suuruisena ammatillisen osaamisen parantamisen ja alentuneen työkyvyn kompensoimiseen. Näitä tukia voivat saada niin yritykset, yhdistyksetkin kuin muutkin yhteisöt tuen myöntämisen edellytysten täyttyessä. Osaamisen kohentamiseen suunnattua tukea voi saada 50 % palkkakustannuksista ja tukiaika on joko 5 tai 10 kuukautta riippuen työllistettävän työttömyyden kestosta. Poikkeuksena oppisopimus, jonka perusteella tukea myönnettäessä palkkatuen määrä on 50 % ja kesto maksimissaan oppisopimuksen mittainen. Alentuneen työkyvyn perusteella ensimmäinen tuki jakso on 10 kk ja tuki 70 % palkasta ja tukeen voidaan myöntää jatkoa max. 6 kk kerralla. Pitkään työttömänä olleen 60 vuotta täyttäneen palkkaamiseen tuki voidaan myöntää enintään 6 kk kerrallaan.
100 %:n palkkatukea ei TE24-uudistuksen siirtymävaiheessa myönnetä määrärahojen vähäisyyden vuoksi. 100 %:n palkkatuki tarkoittaa yhdistyksille, säätiöille tai uskonnollisille yhdyskunnille myönnettävää tukea, jos em. 3. sektorin työnantaja työllistää vähintään 24 kk työttömänä 28 kk aikana olleen henkilön 65 %:n työajalla. Tällä ratkaisulla halutaan varmistaa määrärahojen riittävyys siirtymävaiheessa ja mahdollisuus palkkatuen myöntämiseen tukiprosenteilla, jotka ovat käytettävissä kaikilla työnantajasektoreilla.
Turun työllisyysalue alkaa käsitellä 100 %:n palkkatukihakemuksia vuonna 2025 siten, että tukea on mahdollista saada aikaisintaan 17.2.2025 alkavaan työsuhteeseen, jos kunta arvioi tuen myöntämisen perustelluksi. Salon työllisyysalue tiedottaa 100 %:n tuen myöntämiskäytännöistään myöhemmin.
Palkkatuen erityiskohderyhmillä on subjektiivinen oikeus tukeen myöntämisehtojen täyttyessä ja tuen myöntäminen erityisryhmille jatkuu normaalisti. Näitä ovat palkkatuki velvoitetyöllistämiseen (oikeus kertynyt 1.9.2024 mennessä) ja 55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki.
- Publiceringsdatum
- 2024-11-29