Navigointivalikko
Kehittämishankkeet - ingressi

Maaseudun kehittämishankkeet

Maaseudun hanketukien avulla tehdään maaseudusta parempi paikka asua, elää ja yrittää.

  • Onko sinulla hankeidea, jonka avulla kehitetään alueen kilpailukykyä tai uusi idea, jolla parantaisit oman seutusi viihtyvyyttä?
  • Onko sinulla hankeidea elintarvikeketjun kehittämiseksi?
  • Toisiko hankeideasi tutkittua tietoa käytäntöön ja uusia menetelmiä?
  • Onko sinulla yritysryhmäidea, jossa voit yhdessä yritysten kanssa kehittää toimintaasi yhteisesti ja yrityskohtaisesti?

Maaseuturahastosta voi löytyä apua, jos haluat parantaa kotikyläsi laajakaistayhteyksiä tai kehittää siellä tarjottavia palveluja, lisätä alueen harrastusmahdollisuuksia, kunnostaa kulttuuri- tai luontokohteen tai vahvistaa verkkoyhteyksiä. Koulutus- ja tiedonvälityshankkeet mahdollistavat muun muassa maaseudun asukkaiden ja yritysten kouluttamista tai uusien tuotantomenetelmien esittelyä.

Rahoitusta haetaan sähköisesti Hyrrä-asiointipalvelussa. Aloittaa kannattaa kuitenkin ottamalla yhteyttä oman alueen ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään.

Maaseudun hanketukien haut

Maaseudun hanketukien haut EU-rahoituskaudelle 2023–2027 ovat avautuneet.

Nyt haettavista hanketuista on avautunut yhteisöjen investoinnit, koulutus- ja tiedonvälityshankkeet sekä valtaosa yhteistyöhankkeista mukaan lukien viljelijä- ja yritysryhmähankkeet sekä valmisteluraha. Loput hanketuista tulevat hakuun syksyllä 2023. Silloin käynnistyvät esimerkiksi laajakaistahankkeiden, pienhankkeiden ja Leader-ryhmien kautta haettavien alueiden välisten hankkeiden haut.

Lisätietoa tuenhakijalle hanketuista (ruokavirasto.fi).

ELY-keskusten asiantuntijoiden yhteystiedot:


Alueellista tietoa


ALUEELLISET LINKIT

Maaseudun kehittämishankkeet - Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa

Maaseudun kehittämishankkeita voi hakea taas. Lue Ruokaviraston tiedote asiasta.

Maaseudun elinkeinoelämän kehittämiseen ja viihtyvyyden lisäämiseen tähtäävät kehittämis- ja investointihankkeet ovat tärkeä osa maaseudun elinvoimaisuuden lisäämistä. Alle on listattu hyödyllisiä linkkejä hanketoimijoille:

Hakija
Tukea voi saada julkis- tai yksityisoikeudellinen yhteisö, kuten oppilaitos, kehittämisorganisaatio, järjestö, yhdistys tai osuuskunta.

Valintaperusteet
ELY-keskukset käyttävät  hankkeiden valinnassa valintakriteerietä. Kriteerien käytön tarkoituksena on varmistaa hakijoiden tasapuolinen kohtelu, parempi taloudellisten resurssien käyttö ja toimenpiteiden kohdentaminen unionin tavoitteiden mukaisesti maaseudun kehittämiseen. Valintaperusteet löytyvät hanketyypeittäin Ruokaviraston sivuilta.

Jatkuva haku

Kehittämishankkeita voi hakea jatkuvasti, mutta ne valitaan rahoitettavaksi valintajaksoittaittain. 

Vuoden 2023 valintajaksot

  • Ensimmäinen valintajakso päättyy 15.9.2023
  • Toinen jakso 16.9.2023 – 31.10.2023

Sähköinen hakeminen

Tukien hakeminen tapahtuu pääasiassa sähköisesti Hyrrä-palvelussa. Hyrrä-palvelussa on helppo tehdä hakemus, seurata asian käsittelyä ja selata omia hakemustietoja. 

Kannattaa olla yhteydessä ELY-keskuksen maaseutuohjelman asiantuntijoihin jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.
 

Hanketukia käsittelevät henkilöt Pohjanmaan ELY-keskuksessa:

Päivitetty: 27.11.2023