Maaseutuelinkeinot – Kaakkois-Suomi
Maaseutupalvelut-yksikön tehtävänä on maaseudun kehittäminen Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa. Yksikön kautta kulkevat maaseuturahaston avustukset, joista hyötyvät niin Kaakkois-Suomen maatilat, yrittäjät, asukkaat kuin ympäristökin. Maaseutupalvelut-yksikössä myös valvotaan tukien käyttöä ja osallistutaan elintarviketuotannon ohjaukseen.
Kaakkois-Suomen maaseudun kehittämistä ohjaavat Kaakkois-Suomen maaseutustrategia 2014-2020 ja alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma, joita toteutetaan myös siirtymäkaudella 2021-2022. Kaakkois-Suomen maaseudun kehittämisen strategisina painopisteitä ovat toimiva elintarvikeketju, metsätalous ja bioenergia, matkailu, paikallistalous ja yhteisöt sekä vapaa-ajan asuminen, luonnonvarat vahvuutena, maaseudun infrastruktuuri ja yrittäjyyden vahvistaminen.
Kaakkois-Suomen maaseudun tilaa, kehitystä ja tulevaisuutta tarkasteltiin maaseutuluotaimeksi kutsuttavalla toimintatavalla vuonna 2020 ja sen tuloksena syntyivät seuraavat raportit:
Ajankohtaista
Järvisuomalainen maaseutuohjelman kehittämishankkeiden teemahaku 1.2.-30.4.2022
Etelä-Savon, Kaakkois-Suomen, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon ELY-keskukset avaavat teemahaun Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaan liittyvistä hankkeista. Tarkempaa tietoa teemahausta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa antaa Leena Hyrylä, p. 0295 029 047. Lue lisää (pdf-tiedosto)
Vuoden 2022 aikataulut
Vuosi 2022 on EU:n ohjelmakauden 2014-2020 (+ siirtymäkausi 2021-2022) viimeinen vuosi. Rahoitusta maaseudun kehittämiseen myönnetään alkuvuoteen painottuen. Käytössä ovat siirtymäkauden varojen lisäksi EU:n elpymisvarat. Lue tarkemmat tiedot vuoden 2022 valintajaksoista Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tiedotteesta (17.1.2022)
EU:n elpymisvarojen myöntö painottuu alkuvuoteen 2022
EU:n elypymisvarojen tarkoituksena on vauhdittaa ihmisten, talouden ja yhteiskunnan toipumista koronakriisistä. Suomessa näistä varoista 210 miljoonaa euroa kohdistetaan alueille maaseuturahaston kautta, seuraavia toimenpiteitä hyödyntäen. Ajankohtaiset tiedot elpymisvarojen hauista on koottu sivustolle maaseutu.fi/elpymisrahoitus. Avoimet haut näkyvät myös tämän otsikon alla Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen yhteyshenkilöiden tiedoilla varustettuna.
Elpymisvaroista tukea maaseudun yritysten investointeihin ja omistajanvaihdoksiin
Maaseudun mikro- ja pienyritykset voivat 18.10.2021 alkaen hakea tukea investointeihin, jotka edistävät uusiutuvan energian käyttöönottoa ja yrityksen energia- ja resurssitehokkuutta. Tukea myönnetään myös uutena tukimuotona omistajavaihdoksiin, jotka koskevat harvaan asutulla tai ydinmaaseudulla sijaitsevia yrityksiä. Valintajaksot päättyvät seuraavasti: 15.3, 15.8. ja 15.10.2022.
Lue lisää Ruokaviraston tiedotteesta
Lue esimerkkijuttu paikallisen yrityksen investoinnista
Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa lisätietoja antavat:
Eija Harju, p. 0295 029 029 ja Kirsi Hyrkäs, p. 0295 029 104.
Elpymisvaroista tukea maatilan energiaratkaisuihin ja investointeihin
Viljelijöillä on nyt hyvä mahdollisuus saada maatilalleen rahoitusta energiantuotantoinvestointien uudistamiseen ja peruskorjaukseen, kuten lämpökeskuksiin, aurinkopaneelien hankintaan tai biokaasulaitoksen rakentamiseen. EU:n elpymisvaroista on haettavissa lisärahoitusta energiantuotantoinvestointien lisäksi niihin maatilojen investointeihin, jotka parantavat työympäristöä tai tuotantohygieniaa tai edistävät eläinten hyvinvointia tai ympäristön tilaa. Valintajaksot päättyvät seuraavasti: 15.3, 15.8. ja 15.10.2022.
Lue lisää Ruokaviraston tiedotteesta
Lue esimerkkijuttu paikallisen maatilan investoinnista
Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa lisätietoja antaa:
Henna Aapro, p. 0295 029 036
Kestävää kasvua Kaakkois-Suomen maaseudulta -suunnitelma
Kaakkois-Suomen alueellinen maaseudun kehittämissuunnitelma vuosille 2023–2027 sisältää alueen eri toimijoiden yhteisen näkemyksen siitä, mitkä ovat maaseudun kehittämisen keskeiset tavoitteet, painopisteet ja toimenpiteet tulevalla ohjelmakaudella Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueella. Suunnitelma ohjaa Euroopan unionin maaseuturahaston tukien suuntaamista Kaakkois-Suomessa kattaen maaseudun yritystuet, kehittämisrahoituksen sekä maatalouden rakennetuet.
Suunnitelmaa täydennetään vielä vuoden 2022 aikana sitä mukaa, kun EU-tason ja kansallisen tason valmistelu etenee.
Lisätietoa rahoitusmuodoista: