Navigointivalikko

Vapaa-ajan kalastus

Vapaa-ajan kalastus

Vapaa-ajankalastus on merkittävä luontoharrastus. Vapaa-ajankalastajia oli Suomessa vuonna 2014 hieman alle 1,6 miljoonaa noin miljoonassa eri kotitaloudessa. Suomalaisista lähes joka kolmannes, eli noin 30 prosenttia, harrastaa kalastusta. Vapaa-ajankalastuksen kokonaissaalis oli 29 miljoonaa kiloa, josta noin 80 prosenttia pyydettiin sisävesiltä. Jokirapu ja täplärapusaalis oli 3,3 miljoonaa kappaletta.

Kalastusluvat

Kalastonhoitomaksun maksavat kaikki 18‒64-vuotiaat kalastajat. Maksua ei tarvitse suorittaa, jos kalastaa pelkästään pilkillä tai mato-ongella. Kalastonhoitomaksun voi hankkia joko koko vuodeksi, seitsemäksi vuorokaudeksi tai vuorokaudeksi.

Kalastuksesta yleisillä vesialueilla päättää Metsähallitus ottaen huomioon kalavarojen valtakunnalliset hoitosuunnitelmat. Metsähallitus myy sisävesien yleisille vesialueille pyydyslupia. Merialueiden yleisvesien vapaa-ajankalastuksessa ei tarvita erillisiä lupia, vaan kalastus on vapaata kalastuslain (379/2015) mukaisesti.

Useilla kalatalousalueilla on yksityisvesille muodostettuja laajempia lupa-alueita, joista saa tietoa mm. Kalatalouden Keskusliiton sivuilta. Muuhun kalastukseen tarkoitettuja kalastuslupia kannattaa etsiä Internetistä, kalastuspaikkaoppaista tai kysyä paikallisista kalastustarvikkeita myyvistä liikkeistä.

ELY-keskus myöntää kalastonhoitomaksuvaroista avustuksia kalatalouden edistämishankkeisiin sekä kalatalousaluetoimintaan. ELY-keskus jakaa osan varoista korvauksina vesialueen omistajille kalavesien yleiskalastusoikeuksien hyödyntämiseen sekä kalastusopastoimintaan perustuvasta käytöstä.


Alueellista tietoa


Päivitetty: 17.11.2023