Navigointivalikko

Vapaa-ajan kalastus

Vapaa-ajan kalastus

Vapaa-ajankalastus on merkittävä luontoharrastus. Vapaa-ajankalastajia oli Suomessa vuonna 2022 1,8 miljoonaa. Suomalaisista kolmannes harrastaa kalastusta. Vapaa-ajankalastuksen kokonaissaalis oli 33 miljoonaa kiloa. Jokirapu ja täplärapusaalis oli 2,7 miljoonaa kappaletta.

Kalastusluvat

Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Poikkeuksena ovat kalastajat, jotka ovat täyttäneet 65 vuotta 31.12.2023 mennessä: heidät on vapautettu maksusta. Maksua ei tarvitse suorittaa, jos kalastaa pelkästään pilkillä tai mato-ongella. Kalastonhoitomaksun voi hankkia joko koko vuodeksi, seitsemäksi vuorokaudeksi tai vuorokaudeksi.

Kalastuksesta yleisillä vesialueilla päättää Metsähallitus ottaen huomioon kalavarojen valtakunnalliset hoitosuunnitelmat. Metsähallitus myy sisävesien yleisille vesialueille pyydyslupia. Merialueiden yleisvesien vapaa-ajankalastuksessa ei tarvita erillisiä lupia, vaan kalastus on vapaata kalastuslain (379/2015) mukaisesti.

Useilla kalatalousalueilla on yksityisvesille muodostettuja laajempia lupa-alueita, joista saa tietoa mm. Kalatalouden Keskusliiton sivuilta. Muuhun kalastukseen tarkoitettuja kalastuslupia kannattaa etsiä Internetistä, kalastuspaikkaoppaista tai kysyä paikallisista kalastustarvikkeita myyvistä liikkeistä.

ELY-keskus myöntää kalastonhoitomaksuvaroista avustuksia kalatalouden edistämishankkeisiin sekä kalatalousaluetoimintaan. ELY-keskus jakaa osan varoista korvauksina vesialueen omistajille kalavesien yleiskalastusoikeuksien hyödyntämiseen sekä kalastusopastoimintaan perustuvasta käytöstä.


Alueellista tietoa


Päivitetty: 20.02.2024