- Elinkeinot
- Yritysrahoitus
- Yrityksen kehittämisavustus
- Maaseudun yritysrahoitus
- Toimintaympäristön kehittämisavustus
- Kuljetustuki
- Yritysrahoitusstrategiat ja -linjaukset
- Pk-yrityksen rahoitusneuvonta
- Yritystukien sähköinen asiointi
- Yrityksen perustaminen
- Yrityksen kehittäminen
- Asiantuntijapalvelut
- Koulutuspalvelut
- Rahoitus
- Yrityksen kehittämisavustus
- Maaseudun yritysrahoitus
- Energiatuki
- Toimintaympäristön kehittämisavustus
- Henkilöstöpalvelut
- Neuvonta
- Omistajanvaihdos
- Tietopalvelut
- Verkostoitumispalvelut
- Yrityksen kansainvälistyminen
- Maaseutuelinkeinot
- Maatilojen tuotannon ohjaus, viljelijätuet ja valvonta
- Tuet ja tukioikeudet
- Eläinperusteiset tuet
- Maidon tuet
- Pinta-alaperusteiset tuet
- Puutarhatuet
- Mehiläistalouden pesäkohtainen tuki
- Luonnonolojen tai eläinten aiheuttamat vahingot
- Tukien käytön ja tuotannon valvonta
- Maatilojen kehittäminen
- Maaseudun kehittäminen
- Porotalous ja luontaiselinkeinot
- Rahoitus
- Valvonta
- Porotiloja ja porotaloustiloja koskevat luovutusluvat
- Luontaiselinkeinotiloja koskevat luovutusluvat
- Koltta-asiat
- Kalatalous
- Elinkeinokalatalous
- Kaupallisen kalastamisen aloittaminen
- Kaupallisten kalastajien ja alusten rekisteröinti
- Kalastuskiintiöt
- Kaupallisen kalastuksen saalisseuranta
- Rahoitus
- Kalastusmatkailu
- Vesiviljelyrekisteri
- Kalavesien hoito
- Yleisen kalatalousedun valvonta
- Kalastuksen säätely
- Kalavesien kunnostus
- Kalojen ja rapujen istuttaminen
- Uhanalaisten kalakantojen suojelu ja hoito
- Vapaa-ajan kalastus
- Avustukset kalatalouden edistämiseen
- Kalastuskiellot ja rajoitukset
- Kalastuksen valvonta
- Kalastus Tenojoella
- Kalastus Tornionjoella
- Kalatalousalueet ja kalavesien omistus
- Kala- ja raputaudit
- Usein kysyttyä kalastuksesta
Maataloustukien valvonta
Maataloustukien valvonnalla halutaan varmistaa, että viljelijät saavat tuet mahdollisimman oikeudenmukaisin ja tasapuolisin perustein koko maassa. Tuen myöntämisperusteita valvotaan maatiloilla ja tuotantolaitoksissa, kuten meijereissä, teurastamoissa ja leipomoissa. Maatiloilla valvotaan pelto- ja eläintukien lisäksi myönnettyjen investointitukien käyttöä sekä rahoitettujen hankkeiden suunnitelmien mukaista toteutumista. Oman ryhmänsä muodostavat kasvihuonetuotannon tarkastukset.
Tilavalvontana valvotaan
- pinta-alaperusteiset tuet
- eläinperusteiset tuet
- täydentävät ehdot
ELY-keskukset vastaavat ja raportoivat valvonnoista Ruokavirastolle, joka toimii Suomen maksajavirastona. Ruokavirasto raportoi valvonnoista vuosittain Euroopan unionille.
Tilalla tehtävistä valvonnoista vastaavat ELY-keskusten virkamiehet. Tarkastajan oikeudet tarkastustoimintaan ilmenevät valvontapassista tai valtakirjasta. Myös EU:n toimielinten tarkastajat ja maa- ja metsätalousministeriön ja Ruokaviraston virkamiehet voivat tehdä tarkastuksia tiloilla.
Tukien maksaminen valvonnassa olevalle tilalle
EU-tukien maksuaikataulut määräytyvät EU:n asetuksissa ja EU:n budjettivuoden mukaan. Suomessa tuet pyritään maksamaan sallitun maksuaikataulun alussa.
Valitusoikeus
Kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen tekemästä tukipäätöksestä on oikeus tehdä oikaisuvaatimus ELY-keskukseen ja edelleen valittaa Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valitus on maksullinen. Valvontapöytäkirjaan merkityt tiedot ja huomautukset otetaan huomioon valitustilanteessa.
ELY-keskusten asiantuntijoiden yhteystiedot
Alueellista tietoa
Maataloustukien valvonta - Häme
Pyrimme ilmoittamaan tilalle valvontakäynnistä etukäteen. Ilmoituksen saamme tehdä kahta vuorokautta ennen valvontakäyntiä. Kaikista valvonnoista emme ilmoita etukäteen ja osa valvontakäynneistä on sellaisia, joissa etukäteen ilmoittaminen ei ole sallittua. Erityisesti eläinvalvonnassa on rajoituksia siihen, voiko tarkastuksesta ilmoittaa ennalta vai ei. Ilmoittamisen yhteydessä sovimme tarkastuksen ajankohdan sekä käymme läpi valvonnassa tarvittavat asiakirjat. Valvontailmoituksen jälkeen sinun on hyvä varata esille kaikki pyydetyt asiakirjat. Halutessasi voit käyttää myös avustajaa valvontatilanteessa.
Tilakäynnin aluksi tarkastaja kertoo viljelijälle valvonnan tarkoituksesta ja menetelmistä. Lisäksi saat tiedotteen, jossa on kerrottu yleisiä asioita valvontaan liittyen.
Valvontakäynnillä tarkastaja käy läpi tukien myöntämisen edellytyksenä olevien ehtojen noudattamisen. Tilalla tarkastamme tukiehtoina olevat asiakirjat sekä valvonnassa olevat peltolohkot ja/tai eläimet.
Tarkastaja kirjaa tehdyt havainnot valvonnan tarkistuslistaukseen, josta viljelijä halutessaan saa kopion. Mikäli kyse on peltovalvonnasta, tarkastaja tekee peltolohkoja koskevat muutokset suoraan peltolohkorekisterin tietokantaan. Peruslohkomuutoksista lähetämme viljelijälle kartat tai muuttuneet tiedot, ja peltolohkojen rajaukset tulevat nähtäville Vipu-palveluun. Tarkastaja lähettää tarkastuskäynnistä valvontapöytäkirjan tilalle allekirjoitettavaksi. Palauta allekirjoitettu valvontapöytäkirja ELY-keskukseen. Allekirjoituksen puuttuminen ei estä valvonnan jatkokäsittelyä. Valvonta ja siitä laadittu valvontapöytäkirja vaikuttaa tukimaksuihin ja kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen tekemään tukipäätökseen. Pöytäkirjan allekirjoittaminen ei poista valitusmahdollisuutta. Kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen tekemä tukipäätös on valituskelpoinen päätös ja siitä on mahdollisuus valittaa, mikäli olet tyytymätön lopputulokseen.
Maataloustukien valvonnan lisäksi ELY-keskus kouluttaa maaseutuelinkeinoviranomaisia sekä viljelijöitä. Annamme tietoa ja neuvoja maataloustukien hakuun ja valvontaan liittyvissä asioissa kunnille ja viljelijöille. Löydät lisää tietoa valvonnasta Ruokaviraston verkkosivuilta. Lisätietoja maataloustukien valvonnasta ja ympäristökorvauksen talviaikaisesta asiakirjavalvonnasta voit kysyä alla olevilta henkilöiltä.
Maataloustukien valvonta
Talviaikainen asiakirjavalvonta
- tarkastaja Veli-Matti Keskinen p. 0295 025 056
- Muokkauspäivä
- 14.10.2022
Päivitetty: 20.12.2022