null EU:n maaseuturahoituksella tuetaan yritystoiminnan aloittamista, kehittämistä ja investointeja (Pirkanmaa)

EU:n maaseuturahoituksella tuetaan yritystoiminnan aloittamista, kehittämistä ja investointeja

Euroopan unionin maaseuturahoitus tarjoaa monia mahdollisuuksia kehittää maaseudun mikro- ja pienyrityksiä. Vuosina 2014–2022 Pirkanmaan ELY-keskus myönsi maaseuturahoituksesta yritystukia 440 yritykselle yhteensä 30 miljoonaa euroa.

Maaseudun yritystukia myöntävät myös paikalliset Leader-ryhmät omien rahoituskehystensä mukaisesti. Vuosina 2014–2022 Pirkanmaan Leader-ryhmät myönsivät yritystukia yhteensä 5,1 miljoonaa euroa noin 340 yritykselle.

Kaikkiaan vuosina 2014–2022 Euroopan unionin maaseuturahoituksesta myönnettiin yritystukia Pirkanmaalle yli 35 miljoona euroa. Myönnettyjen tukien osuus on keskimäärin 20 % hankkeiden kokonaiskustannuksista, mikä tarkoittaa yhteensä 120 miljoonan kokonaisinvestointeja Pirkanmaan maaseutualueille.

Uusi rahoituskausi 2023–2027 on parhaillaan käynnissä. Pirkanmaan ELY-keskus myöntää vuonna 2023 yritystukiin noin 2,5 miljoonaa euroa. Myös Pirkanmaan Leader-ryhmät myöntävät tukia rahoituskehystensa mukaisesti.

Työpaikkoja ja palveluita maaseudulle

Maaseuturahoituksella yritykset voivat kasvattaa liiketoimintaansa, esimerkiksi kehittää tuotteitaan, laajentaa tuotevalikoimaansa tai löytää uusia markkinoita. Näin luodaan työpaikkoja ja sen myötä elinvoimaa maaseudun kuntiin ja kyliin. Vuosina 2014–2022 EU:n maaseuturahoituksella luotiin lähes 700 uutta työpaikkaa Pirkanmaalle. Myös yritysten tuottamat monipuoliset palvelut vahvistavat maaseudun pito- ja vetovoimaa.

Maaseuduksi määritellään jopa 95 prosenttia Suomen pinta-alasta. Pirkanmaalla tukikelpoinen maaseutualue kattaa lähes koko maakunnan, pois lukien kaupunki-maaseutuluokituksen mukaisen Tampereen kaupunkiseudun sisemmän kaupunkialueen.  

Kartta: Pirkanmaan tukikelpoinen maaseutualue (ely.arcgis.com)

Sastamalainen Frestems Oy valmistaa paarien kiinnitysjärjestelmiä sotilas- ja siviiliambulansseihin. Yritys on saanut EU:n maaseuturahoituksen investointitukea tuotantotilojensa laajennukseen Pirkanmaan ELY-keskukselta. Kuva: Frestems Oy.

Tukimuotoja yritysten erilaisiin tarpeisiin

Maaseuturahoitusta myönnetään yritystoiminnan käynnistämiseen, kehittämiseen ja investointeihin.

Aloittaville yrittäjille on saatavilla tukea yritystoiminnan suunnitteluun, käynnistämiseen ja kokeiluun. Käynnistystukia haetaan Leader-ryhmistä lukuunottamatta tukea maatilan ulkopuolisen yritystoiminnan käynnistämiseen, joka haetaan ELY-keskuksesta.

Mikroyritysten pieniä kehittämistoimia ja alle 100 000 euron investointeja tuetaan Leader-ryhmistä. ELY-keskus taas rahoittaa isompia hankkeita vähintään 5 henkilötyövuotta työllistävissä yrityksissä. Yrityksien isompiin investointeihin, kuten uusiin tuotantolaitoksiin ja toimitiloihin, voidaan hyväksyä kustannuksia enintaan 1,5–2 miljoonaa euroa toimialan mukaan. 

Tuen määrä vaihtelee tukimuotojen ja yrityksen sijainnin perusteella. Esimerkiksi investoinneissa tuen määrä voi olla 20–40 prosenttia investoinnin hyväksytyistä kustannuksista. 

Nainen seisoo myyntitiskillä. Pöydillä ja seinillä on paljon viinipulloja aseteltu esille.
Mervi Ruohosen Rönnvikin Muru Oy tuottaa ravintola- ja elämyspalveluita perinteikkäällä Rönnvikin viinitilalla Pälkäneellä. Leader Pirkan Helmi on myöntänyt yritykselle investointi- ja perustamistuet EU:n maaseuturahoituksesta.  Kuva: @maaseutuverkosto

Yritystukiin on jatkuva haku

Maaseudun yritystukia haetaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa. Haku on jatkuva, mutta päätökset tehdään valintajaksoittain. Nyt käynnissä oleva valintajakso päättyy ELY-keskuksissa 15.10.2023. Hakemus tulee jättää ennen hankkeen aloittamista.

Maaseudun yritystukien valintakriteerit ovat valtakunnallisia ja ne perustuvat Euroopan Unionin maatalouspolitiikkaan 2023 –2027 ja Suomen CAP-suunnitelmaan. Kuluvalla kaudella painotetaan ympäristö- ja ilmastotoimia ja kestävän kehityksen tavoitteita. Lisäksi arvioidaan, miten haettava tuki edistää Pirkanmaan maaseudun kehittämissuunnitelmaa 2023–2027. 

ELY-keskuksen yritysasiantuntijat ja Leader-ryhmien henkilökunta auttavat yrittäjää tukihaussa. Yhteydessä kannattaa olla jo suunnitteluvaiheessa. 

Hyrrä-asiointipalvelu (hyrra.ruokavirasto.fi)

Lue lisää

Kysy lisää ELY-keskuksen asiantuntijoilta

  • Yritysasiantuntija Petri Tallila, puh. 0295 036 105
  • Yritysasiantuntija Saija Selin, puh. 0295 036 073

Sähköpostit ovat muotoa [email protected]

Kysy lisää Leader-ryhmistä