- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Kommentti: Tiedätkö sinä, miksi me seuraamme vesistöjen tilaa?
Me Pirkanmaan ELY-keskuksessa teemme työtä pinnan alla. Vastaamme vesienhoidon järjestämisestä alueellamme, kuten muut ELY-keskukset omilla alueillaan. Seuraamme ja arvioimme sekä pinta- että pohjavesien tilaa. Lisäksi selvitämme, mitkä asiat kuormittavat vesiämme. Tunnistamme ja nimeämme meidän ihmisten toiminnasta aiheutuvia vaikutuksia vesiin - niitä, jotka voivat vaikuttaa vesien tilaan heikentävästi. Parannamme vesistöjä myös konkreettisesti.
Vesistöjä kuormittavat esimerkiksi teollisuus, yhdyskunnat ja turvetuotanto ja hajakuormitus. Siihen lukeutuvat myös maa- ja metsätaloustoimet. Pohjaveden hyvää tilaa heikentäviä tekijöitä ovat mm. vanhoilta teollisuusalueilta ja pilaantuneesta maaperästä pohjaveteen päässeet haitta-aineet, liikenteen liukkauden torjunnan kloridi ja vanhojen maataloudessa käytettyjen torjunta-aineiden hajoamistuotteet.
Me suunnittelemme toimenpiteitä, joilla tätä vesistöille haitallista kuormitusta voitaisiin vähentää sekä estää tai edes hidastaa. Me myös edistämme sitä, että nämä toimenpiteet tehdään. Myönnämme avustuksia pohjavesien suojelusuunnitelmien laadintaan sekä vesistöjen tilaa parantaviin toimiin.
Me myös koordinoimme vesienhoitoa tukevia verkostoja ja teemme muutenkin runsaasti sidosryhmäyhteistyötä. Yhteistyössä mukana olevat vapaaehtoiset ovat todella tietoisia vesistöjemme tilasta ja innokkaita tarttumaan parannustoimiin. Pirkanmaalla toimii kolme ELY-vetoista verkostoa: Pirkkavedet eteläisellä Pirkanmaalla, Ikaalisten reitin neuvottelukunta pohjoisella Pirkanmaalla sekä Längelmäveden Hauhon-reitin alueen verkosto Pirkanmaan kaakkoisosassa.
"Vesistöjen seuranta on
kaiken tiedon lähtökohta ja
vesienhoidon yksi peruspilareista."
Vesistöjen seuranta on kaiken tiedon lähtökohta ja vesienhoidon yksi peruspilareista. Ilman seurantatietoa meillä ei olisi tietoa vesiemme tilan kokonaiskuvasta. Seuraamme veden laatua kokonaiskuvan vuoksi, emme pelkästään siksi, että laadukkaaseen järviveteen on turvallista ja mukava pulahtaa. Teemmekin lisäksi vesistöjen biologista seurantaa, kuten pohjaeläinten ja kalaston näytteenottoa.
Autamme vesistöjä myös konkreettisesti. Annamme lausuntoja ympäristövaikutusten arviointiin (YVA) ja pyrimme vaikuttamaan maankäyttöön kaavoituksen avulla.
Mutta miksi me teemme tätä kaikkea? Pyrimme siihen, että vesistömme olisivat mahdollisimman lähellä luonnontilaa niin vesistössä olevan eliöstön kuin meille jokaiselle terveysturvallisen veden vuoksi.
"Pinnan alla tehtävä työ
ei näy ulospäin, mutta sen puuttuminen
huomattaisiin ennemmin tai myöhemmin,
isosti."
Olemme Pirkanmaan alueella se taho ja viranomainen, joka ylläpitää kokonaiskuvaa vesien tilasta. On tärkeää, että tätä tekee julkinen taho, joka toimii myös vesien puolestapuhujana − niin edistäjän kuin valvojan rooleissa. Pinnan alla tehtävä työ ei näy ulospäin, mutta sen puuttuminen huomattaisiin ennemmin tai myöhemmin, isosti.
Vesienhoidon järjestäminen sekä pinta- ja pohjavesien tilan seuranta on lakisääteinen tehtävä, joka pohjautuu EU:n vesipolitiikan puitedirektiiviin. Sitä on tarkennettu kansallisella lailla ”Laki vesien ja merenhoidon järjestämisestä”.
Anne Mäkynen
ylitarkastaja, Pirkanmaan ELY-keskus
Vesienhoidon parissa pitkän uran luonut Anne Mäkynen ihaili viime viikolla Koveskosken kalatietä. Hän edistää sitä, että mahdollisimman moni vesistö olisi lähellä luonnontilaa. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus
Lue lisää:
Leväseuranta päättyy: Millainen oli leväkesä Pirkanmaalla?
Levätilanne, VK 39: Pirkanmaalla on havaittu sinilevää pitkälle syyskuuhun
- Publiceringsdatum
- 2024-09-23