Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2017

En åtgärdsplan för skarv i Österbottens kustområden har blivit klar (Landskapen i Österbotten)

En åtgärdsplan för skarv har tagits fram av den regionala samarbetsgruppen för skarv i Österbotten och Mellersta Österbotten. Planens struktur och huvudsakliga innehåll godkändes på samarbetsgruppens möte 18.9.2017 varefter det gavs möjlighet att ange avvikande åsikt. Fyra avvikande åsikter inkom inom utsatt tid. Planens manus finns i detta skede tillgängligt via skribenterna. Planen kommer att översättas till finska och svenska och distribueras därefter elektroniskt även på webben.

Den regionala samarbetsgruppen beslöt hösten 2016 att i avsaknaden av en färsk nationell förvaltningsplan för skarv arbeta för att ta fram en regional åtgärdsplan. Åtgärdsplanen är tänkt att kompletteras, utvärderas och uppdateras årligen. Det praktiska skrivarbetet har utförts av en mindre skrivgrupp som bestått av medlemmar ur samarbetsgruppen.

Åtgärdsplanens innehåll       

Åtgärdsplanen är indelad i sju huvudkapitel som behandlar i korthet följande:

  1. inledning och bakgrund, samarbetsgruppens uppdrag samt planens mål
  2. skarvkolonierna i området och deras utveckling fram till 2017
  3. beskrivningar på skador som skarven orsakar och som kan vara till grund för beviljande av undantagstillstånd
  4. övriga faktorer att beakta vid beviljandet av undantagstillstånd
  5. beskrivning av åtgärdsmetoder samt deras effekter
  6. förslag till åtgärder med fem exempel på konfliktområden inklusive föreslagna åtgärder, förslag till utveckling och förbättring
    • Lappfjärds åmynning
    • Malax åmynning
    • Oravais-Monå-Kantlaxfjärden
    • Revöfjärden
    • Södra Stadsfjärden (Vasa)
  7. övriga faktorer som kan anses viktiga på skarvens förekomstområden

Planens fem exempelområden i kapitel sex beskrivs med betoning på områdets särdrag, häckande skarv, fiskbestånd och fiske, bosättning och rekreation, skarvens inverkan samt skyddade områden. Beskrivningen avslutas med en bedömning av potentiella grunder för undantagslov samt förslag till konkreta åtgärder. Syftet med dessa exempel är att fungera som underlag vid ansökningar om undantagstillstånd enligt naturvårdslagens 49 § i Österbotten och Mellersta Österbotten. Samarbetsgruppens mål med de föreslagna åtgärderna är att på lång sikt under kontrollerade former minska antalet skarv till nivån år 2014. Närings, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten tar inte ställning till åtgärdsförslagen utan dessa är formulerade av samarbetsgruppen. Den behöriga myndigheten i anslutning till undantagslovsförfarandet är Närings, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland.

Mer information:

  • Vincent Westberg, ordförande för samarbetsgruppen, tfn 0295 027 956
  • Lotta Eklund, sekreterare för samarbetsgruppen, tfn 0295 027 792

Regional information