- Våra tjänster
- Tjänster efter målgrupp
- Tjänster efter ämne
- Finansiering, understöd och ersättningar
- Nationell stödmodell för företag som drabbas av avvecklingen av torvproduktionen
- Stöd för skrotning av torvproduktionsmaskiner
- Utvecklingsbidrag till företag som lägger ned torvproduktionen för utveckling av ny affärsverksamhet
- Finansiering och understöd - Ansvarsområdet för miljö
- Understöd för avstående från oljeuppvärmning i bostadsbyggnader
- Understöd för vård av byggnadsarvet
- Bidrag för genomförande av programmet för effektiviserat vattenskydd
- Avustus Vesiosaamisen kasvu ja kansainvälistyminen -ohjelman hankkeille
- Prövningsbaserade statsunderstöd för vattendrags- och fiskerihushållningsprojekt
- Ansökan om understöd för att främja hanteringen av arter som ingår i förteckningen över invasiva främmande arter
- Ansökan om ersättning för skada som orsakats av fridlysta arter
- Kommun- och Organisation-Helmi
- Ansökan om understöd för hållbar vattenhushållning inom jord- och skogsbruket
- Projektbidrag för miljöfostran och miljöupplysning
- EU-finansiering
- Tillstånd, anmälningar och utlåtanden
- Rådgivning och informationsservicen
- Ämnesordssökning av tjänsterna
- Behandlingstider
- Övervakning
Undantagstillstånd från privata skyddsområden
I vissa fall är det möjligt att ansöka om undantagstillstånd från fridlysningsbestämmelserna för privata skyddsområden.
Gällande förbud och begränsningar som framgår av ett skyddsbeslut för ett naturreservat som inrättats på privatägd mark. Besluten kan även fastställa att vissa funktioner är tillståndspliktiga. Undantag från fridlysningsbestämmelserna söks hos den NTM-central, i vars verksamhetsområde naturreservatet i fråga ligger. Det är möjligt att avvika från fridlysningsbestämmelserna för ett naturreservat, om undantaget inte äventyrar syftet för vilket området inrättades och undantaget behövs för skötseln, användningen eller studiet av området.
Ifall undantag söks från förbud som gäller arter, kan det vara nödvändigt att ansöka om undantag såväl från skyddsområdets fridlysningsbestämmelser som separat från allmänna fridlysningsbestämmelser i naturvårdslagen eller förbud gällande arter i bilaga IV till habitatdirektivet, eftersom de gäller överallt.
Undantagstillstånd gällande naturreservat på statens marker söks vanligtvis hos den förvaltande myndigheten, Forststyrelsen eller Skogsforskningsinstitutet. I vissa fall kan tillståndsmyndigheten vara miljöministeriet.
Gör så här
Då man ansöker om undantagstillstånd kan det vara bra att ha information om det skyddade objektet (t.ex. fastighetsnummer eller skyddsområdets beteckning) som ansökan om undantagstillstånd gäller. I alla fall behövs information om projektet i fråga, dess konsekvenser och alternativa lösningar så att man kan finna en så problemfri lösning som möjligt.
Ansök om undantagstillstånd på den allmänna elektroniska ärendeblanketten i e-tjänsten (ärendeblankett för privatpersoner, ärendeblankett för företag/samfund/verksamhetsutövare, ärendeblankett för kommuner, ärendeblankett för andra myndigheter).
För vem och på vilka villkor
Av bestämmelserna om områdenas inrättande eller områdenas ordningsregler framgår för vilka åtgärder man kan ansöka om undantagstillstånd hos den förvaltande myndigheten. De kan gälla till exempel tillstånd för att fånga djur i forskningssyfte eller insamling av växter, fiskelov, geologiska undersökningar eller malmprospektering. Ibland kan det även behövas tillstånd för att exempels röra sig på området.
Förutsättningar för beviljande av tillstånd är att de inte äventyrar syftet för vilket områdena inrättades. Många naturreservat är samtidigt även Natura 2000-områden. I samband med ansökan om undantag ska den sökande även vid behov redogöra för eventuella effekter den planerade verksamheten har på skyddsgrunderna för Natura-området.
Tjänsten är avgiftsbelagd.
Undantagstillståndet är avgiftsbelagd, prisuppgifterna finns på nätsidorna: Statsrådets förordning om närings-, trafik- och miljöcentralernas, arbets- och näringsbyråernas samt utvecklings- och förvaltningscentrets avgiftsbelagda prestationer.