- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Helmi-programmet satsar på områden som är viktiga för den biologiska mångfalden
Helmi-kluster är områden som är regionalt viktiga för den biologiska mångfalden. I dessa områden finns många identifierade behov att restaurera livsmiljöer, både i och utanför naturskyddsområdena.
Ett viktigt mål med Helmi-programmet är att studera olika livsmiljöer och deras behov av restaurering och vård som omfattande helheter och som ett samarbete mellan flera aktörer. Iståndsättnings- och vårdåtgärderna fokuseras på ett sådant sätt att de är så verkningsfulla som möjligt med tanke på den biologiska mångfalden.
Helmi-klustren identifieras så att restaurerings-, återställnings- och vårdåtgärderna inom Helmi-programmet kan riktas till större helheter som även stöder varandra. Genom klustren är det möjligt att även höja kostnadseffektiviteten.
Helmi-klustren identifieras i regionerna
Helmi-programmets regionala samarbetsgrupper identifierar Helmi-kluster, alltså helheter av livsmiljöer som är av stor ekologisk betydelse och som behöver restaureras, återställas eller vårdas. I de regionala samarbetsgrupperna ingår de organisationer som genomför Helmi-programmet och intressegrupper som är viktiga för programmet.
NTM-centralernas, Skogscentralens eller Forststyrelsens experter på naturtjänster kontaktar markägarna i fråga om behovet att restaurera livsmiljöer. Förhandlingarna med markägaren handlar om olika restaureringsalternativ, till exempel restaurering av bäckar för att förbättra livsvillkoren för vandringsfiskar och bottenorganismer, restaurering av fågelvatten, återställning av kärr, vård av lundar eller återställande av ett område så att det blir en vårdbiotopäng.
För markägarna är det alltid frivilligt att delta i Helmi-programmets verksamhet och arbetet planeras i samarbete med markägarna.
Läs mera
Helmi-programmet satsar på områden som är viktiga för den biologiska mångfalden (ym.fi)
- Publiceringsdatum
- 2023-04-06