Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2017

Viisaampi väistää vesillä - video opastaa kohtaamaan norpan (Itä-Suomi)

Etelä-Savon ELY-keskus on julkaissut saimaannorppa-aiheisia videoita. Videoissa kerrotaan norpan käyttäytymisestä ja sen huomioimisesta Saimaalla veneillessä sekä norppatutkimuksesta. Videoiden tavoitteena on lisätä ihmisten tietämystä norpan avovesiaikaisesta käyttäytymisestä.

Ismo Marttinen, WWF:n hallituksen jäsen ja saimaannorpan suojelutyön konkari, kertoo ihmisen ja norpan rinnakkaiselosta Etelä-Saimaalla ja antaa neuvoja vesillä liikkujille.

- On noudatettu ideologiaa, että viisaampi väistää. Jos tässä tapauksessa se ihminen nyt olisi viisaampi, useimmiten se on kyllä se norppa, toteaa Ismo Marttinen.

Itä-Suomen yliopiston tutkija Meeri Koivuniemi kertoo yksilöntunnistukseen perustuvasta kuvaseurannasta eli photo-ID -tutkimuksesta ja norpan käyttäytymisestä sekä antaa vinkkejä lomailijoille norpan kohtaamiseen.

- Tavoitteenamme on kehittää uusi, täydentävä kannanseurantamenetelmä saimaannorpalle, kertoo Meeri Koivuniemi.

Kiehkuraiskuvioita kivikossa

Vesillä liikkuessa norppa jää ihmiseltä usein huomaamatta. Se naamioituu kiehkuraisella turkkikuviollaan rantakivikkoon. Kivellä makoillessaan norppa kaipaa rauhaa. Karvanvaihtoaikana touko-kesäkuussa norpan on todettu reagoivan lähestyvään veneeseen vajaan 250 metrin päästä.

Vedessä saimaannorppa on omassa elementissään. Nuoret yksilöt voivat tulla ihmettelemään aivan veneen viereen. Yksilölliset erot norppien välillä ovat suuria, eli jotkut norpista ovat arempia kuin toiset.

Videot:

Linkit:

Lisätietoja:

Luonnonsuojeluasiantuntija Anni Rautio, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 133

Kuva: Meeri Koivuniemi


Regional information