Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2017

Svalt och blåsigt väder minskar risken för algblomningar (landskapen i Österbotten)

Under vecka 27 har inga algblomningar observerats på de permanenta observationsplatserna i NTM-centralen i Södra Österbottens område. Vädret har varit svalt och blåsigt under början av veckan, vilket minskat risken för att algblomningar bildas. På helgen gjordes några medborgarobservationer av blågröna alger i sjöarna Lappajärvi, Kuorasjärvi i Alavus, Sapsalampi i Alavus och Menkijärvi i Alajärvi. Om vädret igen blir varmare och soligare ökar risken för algblomningar på nytt.

Ytvattnets temperatur har minskat från förra veckans 17 °C till 14 °C i Hinjärvträsk. I sjön Lappajärvi och i havsområdet i Kvarken är ytvattentemperaturerna ungefär på samma nivå som förra veckan, 15,6 °C i Lappajärvi och ca 12 °C i Kvarken.

I juli och augusti ökar risken för algblomningar och man bör komma ihåg att vara försiktig med vatten som innehåller algblomning. Vatten som innehåller rikligt av blågröna alger ska inte användas som hushållsvatten, bastuvatten eller för bevattning. I synnerhet barn och husdjur bör hållas borta från vatten som innehåller rikligt av blågröna alger. Blågrönalger ser ut som grönaktiga eller gulskiftande korn i vattnet. Blågrönalgmassa som drivit in mot stranden är ofta målfärgsaktig, och skingras då man rör i det och det lämnar inte kvar att hänga på t.ex. en pinne.

Algobservationerna sparas i webbtjänsten Järvi-meriwiki (www.jarviwiki.fi) som är öppen för alla. Även aktuella uppgifter om ytvattentemperaturerna finns i Järvi-meriwiki. Medborgarna kan också spara sina observationer i systemet, vilka sedan stöder den riksomfattande bedömningen av algläget. Med hjälp av webbappen Havaintolähetti kan man enkelt spara sina observationer med smarttelefon. Observationer om blågröna alger kan också meddelas genom att ringa alguppföljningstelefonen på nummer 0295 027 990.

Tilläggsuppgifter:


Regional information