Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Viileä ja tuulinen sää on pitänyt sinilevämäärät pieninä Pirkanmaalla (Pirkanmaa)

Tällä viikolla Pirkanmaan virallisilla levähavaintopaikoilla on havaittu hieman sinilevää Tottijärvellä Nokialla, Pyhäjärvellä Vesilahden kirkonkylän rannassa ja Kirkkojärvellä Kangasalla. Sinileviä on ajankohtaan nähden normaalisti eli vähän. Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen.

Viileä sää hillitsee sinilevien runsastumista, ja tuulisella säällä sinilevät pysyvät veteen sekoittuneena. Sinilevien runsastuminen haittaa monella tapaa vesien ja rantojen käyttöä. Toisaalta levien runsastuminen johtuu ihmisten aiheuttamasta vesien rehevöitymisestä. Sinilevät ovat luonnollinen osa vesien eliöstöä, ja niitä esiintyy vesissä pieniä määriä ympäri vuoden monien muiden mikroskooppisen pienten levien tavoin. Sinileviä on myös vähäravinteisissa vesissä.

Runsastuva sinileväesiintymä näkyy vedessä sinivihreinä hippuina. Rantaan ajautuessaan levämassa on maalimaista, ja koskettaessa sinilevämassa hajoaa hippusiksi eikä takerru esimerkiksi rihmamaisena tikkuun. Jos epäilee, että sinilevää on vedessä, voi sitä ottaa vesilasiin ja antaa seistä vähän aikaa. Jos levä nousee pintaan, kyseessä on todennäköisesti sinilevä.

Kellertävä siitepöly vedenpinnalla saattaa muistuttaa sinilevää. Erityisesti männyn siitepölyä on runsaasti lähinnä alkukesällä, jolloin sinileväkukintoja ei yleensä vielä ole. Rannoille kasaantuessaan ja mädäntyessään siitepöly haisee pahalle.

Ilman epäpuhtaudet, kuten noki ja tuhka, kertyvät harmaaksi kalvoksi veden pinnalle etenkin keväisin. Myös ne voivat herättää epäilyjä leväesiintymästä.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi
  • erikoistutkija Ämer Bilaletdin, puh. 0295 036 320 emir.bilaletdin(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:


Regional information