Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2019

Viikonvaihteen lauha sadesää saa vedet liikkeelle Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Viime viikkojen lumisateinen pakkasjakso muuttuu lähipäiviksi selvästi lauhempaan suuntaan. Tulossa on edelleen sadetta ja Lounais-Suomessa se tulee pääosin vetisenä, koska lämpötilat pysyvät ennusteiden mukaan plussan puolella ympäri vuorokauden maanantai-iltaan asti.

Sadetta on ennustettu Lounais-Suomeen lähipäivinä vedeksi muutettuna yhteensä 20-25 mm. Lauha sää ja vesisateet sulattavat kertyneitä lumimassoja, joten keskitalvista tulvimista on odotettavissa viikonvaihteessa ja alkuviikolla varsinkin Varsinais-Suomen alueella. Jokien virtaamat eivät nouse ennusteiden mukaan lähellekään keskimääräisiä kevättulvahuippuja, mutta vuodenaikaan nähden ennustetut virtaamat ovat poikkeuksellisen suuria.

Viime vuoden pitkän kuivuusjakson jälkeen monet Lounais-Suomen järvet, mm. Säkylän Pyhäjärvi, ovat vielä selvästi keskimääräistä alhaisemmalla tasolla, joten tulevat valunnat palauttavat niitä lähemmäs normaalitasoja.

Harmia taajamien hulevesistä, jäätilanne varsinkin merialueella vaarallinen

Jokivirtaamien kasvu ei aiheuttane muuta harmia kuin paikoittaista riskiä heikohkojen jäiden liikkeellelähdöstä. Sen sijaan taajama-alueilla voi vesisateen ja lumensulamisen yhteisvaikutus aiheuttaa paikoittain runsasta vedenpaisumusta, varsinkin jos hulevesikaivot ovat tukkeutuneet.  Haittaa voi näin aiheutua liikenteelle ja kiinteistöille. Kiinteistönomistajien olisikin hyvä tarkistaa ajoissa hulevesikaivojen toiminta.

Meriveden korkeus vaihtelee matalapainejakson aikana päivittäin kymmeniä senttejä, mikä aiheuttaa rannikolla voimakasta meriveden virtausta. Tämä heikentää entisestään jääkansia merialueella varsinkin virtaavissa salmipaikoissa. Myös jokien jäätilanne on tällä hetkellä heikko ja vaihtelee voimakkaasti, koska eristävä lumikerros on hidastanut jäänmuodostusta merkittävästi viime viikkojen aikana.

Tulevan maanantain jälkeen sää näyttäisi muuttuvan pidempään poutaisempaan pakkasjaksoon, mikä rauhoittaa nopeasti tulvimista ja voi myös vahvistaa uudelleen jääkansia.

Lisätietoja:

Juha-Pekka Triipponen, puh. 0295 022 953

Ilkka Myllyoja, puh. 0295 022 911


Regional information