Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2017

Valtiontakauksen haku maatilojen tilapäisiin maksuvalmiusongelmiin on käynnistynyt uudelleen (Kainuu)

Koska maatiloilla on edelleen maksuvalmiusongelmia, avataan maksuvalmiusongelmien helpottamiseksi myönnettävien valtiontakausten haku uudelleen. Viljelijä voi hakea 9.─31.5.2017 ELY-keskuksesta valtiontakausta pankkilainalle, joka parantaa maatilan maatalouden tuotantotoiminnan maksuvalmiutta. Valtiontakausta haetaan lomakkeella 491, joka on saatavana osoitteessa www.suomi.fi/lomakkeet.  Päätökset tehdään kesäkuun 2017 loppuun mennessä.

Lainaa voidaan myöntää 30 000–110 000 euroa. Lainan enimmäismäärä voi olla enintään 30 prosenttia takauksen hakuvuotta edeltävän kahden vuoden maatalouden myyntitulojen ja tukien yhteenlasketusta keskiarvosta (ilman arvonlisäveroa). Jos viljelijä on tehnyt investoinnin, joka ei vielä näy maatilan tuloissa, voidaan lainan enimmäismäärä laskea myös laskennallisen liikevaihdon perusteella.

Maatila voi saada takausta enintään 70 prosenttia lainan määrästä ja enintään 77 000 euroa. Takausta voidaan myöntää lainalle, jota käytetään maatalouden tuotantotoiminnan maksuvalmiuden parantamiseen esimerkiksi kalliiden eläinluottojen tai maatalouskoneiden osamaksuerien maksamiseen, maatalouden käyttöpääomaksi. Takaus voidaan myöntää, jos tilan maatalouden myyntitulojen ja tukien kahden vuoden keskiarvo on vähintään 100 000 euroa.

Laina-aika on pisimmillään seitsemän vuotta, josta luotonantaja voi myöntää lyhennysvapaata enintään kaksi vuotta ja vuosi kerrallaan. Takausmaksu on vastaava kuin maatalouden investointeihin myönnettävissä valtiontakauksissa eli enintään 200 euron kertamaksu ja puolivuosittain 0,75 % takauksen kulloinkin jäljellä olevasta määrästä. Laina pitää nostaa vuoden kuluessa tukipäätöksestä.

Lisätietoja ja liitteet:

Valtiontakaus maksuvaikeuksissa oleville maatiloille (mavi.fi) 

Yritysasiantuntija Eeva Heikkinen, p. 0295 023 539, eeva.heikkinen(at)ely-keskus.fi

 


Regional information