Nyheter

Regional information

Nyheter 2020

Uusi dronelaki astui voimaan vuodenvaihteessa

Velvollisuus rekisteröityä

Suomalaisille lennättäjille uudistus tuo velvollisuuden rekisteröityä dronetoimijarekisteriin. Rekisteröinnin ulkopuolelle jäävät vain ne dronejen käyttäjät, jotka lennättävät alle 250 g painavia kamerattomia tai leluiksi määriteltyjä droneja. Kaikki kamerallisten dronejen lennättäjät kuuluvat rekisteröinnin piiriin.

Käyttäjien tulee jatkossa myös perehtyä dronejen lennättämistä koskeviin sääntöihin ja pääsääntöisesti suorittaa koe. Tavallisille droneharrastajille riittää yleensä verkkotentin suorittaminen. Tarkemmat ohjeet löytyvät Traficomin droneinfo-sivuilta.

Sallittu lentokorkeus laskee

Uuden dronelain myötä suurin sallittu lentokorkeus laskee avoimessa luokassa 150 metristä 120 metriin. Avoimessa luokassa dronejen maksimipaino voi olla 25 kg. Luokan sisällä on kolme eri alaluokkaa, joissa määritellään dronejen painoa, käyttöaluetta ja koulutusvaatimuksia tarkemmin.

Siirtymäajoista

  • Dronestansa jo aikaisemmin ilmoituksen tehneet, lentotyötä tekevät voivat jatkaa vanhoilla kansallisilla säädöksillä 1.1.2022 asti.
  • Kerhotoiminnan piirissä harrastavat voivat jatkaa kansallisilla säädöksillä 1.1.2023 asti. 
  • Itsekseen droneja lennättävien tulee toimia uuden dronelain mukaan 1.1.2021 alkaen. 
  • Uusien, myynnissä olevien dronejen tulee olla CE-merkittyjä 1.1.2023 mennessä.

Turvallisen lennättämisen perusteet säilyvät

Avoimessa luokassa droneen pitää yhä säilyttää näköyhteys eikä ihmisjoukkojen yllä tai lentokentän läheisyydessä saa lennättää. Tärkeää on myös muistaa yksityisyydensuoja ja kotirauhan noudattaminen.

Lue lisää