- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Työmarkkinoiden kohtaanto on kriittisin menestystekijä – osaavan työvoiman pysyvyys alueella tärkeää (Kaakkois-Suomi)
Kuvapankkikuva.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus järjesti 14.2.2025 laajalle ja aktiiviselle Kaakkois-Suomen elinikäisen oppimisen ja ohjauksen verkostolle kokouksen ja webinaarin. Tilaisuuden painavinta antia oli, miten osaavan työvoiman varmistaminen Kaakkois-Suomessa kytkeytyy osaksi alueen kasvua ja pitovoimaa. Työmarkkinoiden ja koulutuksen yhteensovittaminen vaatii sekä poliittisia päätöksiä että yritysten ja oppilaitosten aktiivista yhteistyötä. Työ- ja elinkeinoministeriö korostaa, että elinikäinen ohjaus pidentää työuria ja lisää työmarkkinoiden kohtaantoa.
"Kaakkois-Suomen ELO-verkosto edistää osaavaa työvoimaa, työelämävalmiuksia, työllisyyttä, yritteliäisyyttä ja yrittäjyyttä innovatiivisella ja monialaisella verkostoyhteistyöllä", kertoo kehittämispäällikkö Ritva Kaikkonen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta. ELY-keskus jatkaa laajan ja aktiivisen elinikäisen ohjauksen verkostotyön koordinointia asiakkaan parhaaksi päivitetyn, ratkaisuhakuisen strategian ja toimintasuunnitelman mukaisesti vuonna 2025 päämääränä yhä vaikuttavampi ekosysteemitoiminta.
Webinaarin puheenvuoroissa todettiin kuinka elinikäisen ohjauksen ja jatkuvan oppimisen verkostoyhteistyö vaatii edelleen tiivistä yhteistyötä oppilaitosten, yritysten ja julkisen sektorin välillä, jotta ohjaus vastaa työelämän muuttuviin tarpeisiin. Tiedolla johtaminen ja osaamistarpeiden ennakointi, joustavat oppimispolut ja yksilöllinen ohjaus, tekoäly ja digitalisaatio sekä innovatiiviset pilotit ja jatkuva kehittäminen ovat avainsanoja, joilla verkoston osaamista viedään tehokkaasti käytäntöön.
Työmarkkinoiden kohtaanto on kriittisin menestystekijä
Työmarkkinat ja koulutussektori ovat merkittävän murroksen keskellä. Vihreä siirtymä, digitalisaatio ja automaatio muuttavat työn luonnetta, ja näihin muutoksiin on reagoitava nopeasti.
Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen mukaan työmarkkinoiden kohtaanto on kriittisin menestystekijä. Osaajapulan ratkaisemiseksi koulutusjärjestelmää on kehitettävä joustavammaksi ja käytännönläheisemmäksi. Innovaatioekosysteemit, kuten Kanadan malli, voivat tarjota arvokasta oppia siitä, miten yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä voidaan syventää. Näiden toimenpiteiden avulla voidaan nopeuttaa uusien osaajien koulutusta ja varmistaa, että opiskelijat saavat suoran yhteyden työelämään jo opintojensa aikana. Talouden pitkäjänteinen kasvu ja kilpailukyvyn säilyttäminen edellyttävät rakenteellisia uudistuksia, jotka mahdollistavat työvoiman tehokkaan hyödyntämisen ja uusien teknologioiden täysimääräisen käyttöönoton
Kasvua Kaakkois-Suomeen -akvaariokeskustelu toi esille monipuolisesti onnistumisia ja haasteita
Kaakkois-Suomen ELO-verkosto edistää kasvua Kaakkois-Suomessa laadukkailla palveluilla, yhteistyötä tiivistäen ja toimintoja yhteensovittaen.
Akvaariokeskustelussa päästiin pureutumaan konkretiaan, joissa nostettiin esille onnistumisia ja haasteita, ja esimerkkinä kuultiin kaakkoissuomalaisen koneistusalan yrittäjän puheenvuoro. Yrityksellä on ollut osaavaa työvoimaa aina saatavilla, joskin viiden vuoden aikana suomalaisia tuotantotyöntekijöitä ei ole löytynyt, ja 25 prosenttia henkilöstöstä on ulkomaalaistaustaisia. Eniten työntekijöitä on rekrytoitu Intiasta. Robotiikka on kasvattanut kilpailukykyä, ja myös investointiavustuksilla on suuri merkitys.
Kansainvälisen kaakkoissuomalaisen suuryrityksen puheenvuorossa nousi esille, että kansainvälisen yrityksen liiketoiminta tarvitsee muutosagentteja sekä joustavuutta, moniosaamista ja positiivista suhtautumista muutoksiin, koska liiketoiminnan tarpeet muuttuvat joskus nopeastikin.
Sote-ala on myös jatkuvassa muutoksessa, ja sopeutumiskykyä ja oikea-aikaisuutta tarvitaan. Kansainväliset osaajat tuovat uutta osaamista ja monimuotoistavat asiakaspalvelua; integraatio suomalaiseen työelämään nähdään tärkeänä.
Valtakunnallisessa ESR+-hankkeessa ”Oodi Ohjaamojen ja oppilaitosten yhteistyölle” mallinnetaan Ohjaamojen ja oppilaitosten välistä yhteistyötä. Kaakkois-Suomesta hankkeessa on mukana kolme Ohjaamoa (Lappeenranta, Kouvola ja Pyhtää). Ohjaamot ovat kaikille alle 30-vuotiaille tarkoitettuja matalan kynnyksen palvelupisteitä, jotka tarjoavat maksutonta tukea, neuvontaa ja ohjausta esimerkiksi työllistymiseen, asumiseen, opiskeluun sekä arjen hallintaan liittyvissä asioissa.
Kouvolan työllisyys- ja yrityspalveluilla on liiketoimintalähtöisyys erityisessä fokuksessa. Työllisyys- ja yrityspalvelut antavat tukea ja ohjeistusta muutostilanteissa; apua työnantajalle ja -tekijälle.
Lisätietoa:
- Kaakkois- Suomen ELO-verkoston strategia 2024–2027 – Jatkuva dialogi ja konkreettinen yhteiskehittäminen on paras strategiaprosessi (pdf)
- Elinikäinen ohjaus pidentää työuria ja lisää työmarkkinoiden kohtaantoa (työ- ja elinkeinoministeriön kolumni 22.1.2025 (tem.fi)
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Ritva Kaikkonen, kehittämispäällikkö
[email protected]
- Publiceringsdatum
- 2025-02-21
Uppdaterad: 21.02.2025