Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Talvikelit ja pimeä tulevat, kevennetään kaasujalkaa ja kerrataan liikennesääntöjä (Keski-Suomen ELY-keskus)

Keski-Suomessa siirrytään talvinopeusrajoituksiin 28.-30.10.2015 välisenä aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että suurimmalla osalla valta- ja kantatietiekilometreistä nopeus laskee talvikaudeksi 80 km/h tai siten, että sään kelin ja liikenteen mukaan nopeusrajoitusta vaihdellaan joko 100 km/h tai 80 km/h. Tarkat alueet löytyvät oheisesta liitteestä.

Nopeusrajoitusten talvimuutoksilla lasketaan onnettomuusriskiä merkittävästi. Kesänopeuksilla onnettomuusriski kaksinkertaistuisi pimeällä ja moninkertaistuisi liukkaalla. Ihmishengissä tämä tarkoittaa vuosittain kahdeksan hengen säästymistä ja 36 henkilövahinkoihin johtavaa onnettomuutta jää syntymättä. Nopeusrajoitusten laskulla on muutakin hyötyä: polttoaineenkulutus vähenee, päällyste kuluu hitaammin ja pienhiukkaspäästöt pienenevät.

Tilannenopeus olosuhteiden mukaan

Nopeusrajoitusmerkki osoittaa suurimman sallitun nopeuden, mutta tieliikennelain mukaan ajoneuvon nopeus on sovitettava kaikissa olosuhteissa liikenneturvallisuuden edellyttämälle tasolle eli kuljettajan tulee kyetä säilyttämään ajoneuvon hallinta yllättävissäkin tilanteissa. Tutkimusten mukaan kuljettajat eivät ota riittävästi huomioon vallitsevia ajo-olosuhteita.

– Ei ole häpeäksi keventää pimeässä ja liukkailla kaasujalkaa tilanteen mukaan alle korkeimman sallitun, jos oma henki, läheiset ja muut kanssaihmiset ovat kuljettajalle tärkeitä, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen Keski-Suomen ELY-keskuksesta korostaa.   

Takaisin kesänopeuksiin siirrytään tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa.

Kartta, talven ja pimeän ajan nopeusrajoitukset 2015-2016 (pdf)

Lisätietoja:

Liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen, p. 0295 024 709
Keski-Suomen ELY-keskus


Regional information