Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Taimenet löysivät Kotkan Korkeakosken kalatien (Kaakkois-Suomi, Varsinais-Suomi)

Ensimmäiset vaelluskalat ovat nousseet onnistuneesti lisääntymisalueilleen Kotkan Korkeakosken kalatietä pitkin. Kaksi viikkoa sitten maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen avaama kalatie mahdollistaa kalojen nousun voimalaitoksen padon ohi Kymijokeen. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalastusbiologi Kauko Poikolan mukaan kalatie tukee vaelluskalojen luontaista elinkiertoa.

– Ensimmäisten vaelluskalojen nousu antaa positiivisia tuloksia siitä, että kalatie on teknisesti oikein rakennettu ja toimiva, Poikola sanoo.

Meritaimenet löysivät kalatien nopeasti ja Poikolan mukaan lohien odotetaan nousevan siitä yläjuoksulle juhannuksen jälkeen. Korkeakosken kalatien toimivuutta sekä kalojen käyttäytymistä tarkkaillaan myös tulevaisuudessa aktiivisesti.

– Kalojen nousua seurataan tarkasti liikkeestä aktivoituvalla kameralla. Suoraa lähetystä kalatien altaasta pääsee seuraamaan heinäkuun aikana, Poikola kertoo.

Korkeakosken kalatien nousukorkeus on 13 metriä ja betonikaukalon, jonka 52 allasta myöten kalat nousevat, yhteispituus 205 metriä.

– Kymijoki on yksi hallituksen Luontopolitiikkaa luottamuksella ja reiluin keinoin -kärkihankkeen vaelluskalakantojen elvyttämisen pilottikohteista. Kalatiet mahdollistavat kalojen kulun rakennetuissa virtavesissä, mikä parantaa vaelluskalojen ja uhanalaisten kalakantojen tilaa Suomessa, sanoo kalatalousylitarkastaja Jouni Tammi maa- ja metsätalousministeriöstä.

Kalataloushallinto ja järjestöt esittelevät useita kalakohteita, myös Korkeakoskea kalatietä, yleisölle Suomen luonnon päivänä 27. elokuuta.

Lisätietoja:
kalatalousylitarkastaja Jouni Tammi, maa- ja metsätalousministeriö p. 0295 162 313
kalastusbiologi Kauko Poikola, ELY-keskus, p. 0295 029 079

 


Regional information