Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Syyskuun vesitilanne (Pohjois-Karjalan ELY-keskus)

Syyskuun keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi. Ilmatieteen laitoksen mukaan keskilämpötila vaihteli 9 – 12 asteeseen, kun tavallisesti on pari astetta viileämpää.

Syyskuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa tänä vuonna kolmanneksen tavanomaista pienempi. Ympäristöhallinnon havaintopaikoilla satoi syyskuun aikana keskimäärin 45 mm, kun tavallisesti em. havaintopaikoilla sataa 68 mm.

Syyskuun päättyessä Pielisen vedenkorkeus oli 8 cm ja Orivesi-Pyhäselän Arvinsalmen asteikolla mitattuna 33 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa ylempänä. Kajoonjärvi ja Ruunaa olivat lähellä ajankohdan tyypillisiä lukemia. Viinijärvi sen sijaan oli 10 cm normaalin alapuolella. 
Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan Pielisen vedenpinta laskenee vielä parin viikon ajan. Loka-marraskuun vaihteessa vedenkorkeuden ennustetaan olevan 5 - 15 cm nykyistä tasoa alempana ja lähellä ajankohdan keskimääräistä korkeutta. Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeudelle ennustetaan 10 – 15 cm:n laskua marraskuun puoliväliin mennessä. Se pysynee kuitenkin vuodenajan keskitason yläpuolella ainakin joulukuulle asti.

Pielisjoen ja Lieksanjoen keskivirtaama oli syyskuussa hieman tavanomaista suurempi. Koita- ja Jänisjoessa vettä virtasi n. 70 % normaalista määrästä. Pienempien jokien virtaamat olivat lähes normaaleja.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Kontiolahdella, Ilomantsissa ja Nurmeksessa pohjavedenkorkeus oli syyskuun lopussa 1 - 13 cm tavanomaista ylempänä.

Syyskuun viimeisenä päivänä Joensuun kanavalla Pielisjoessa mitattiin pintaveden lämpötilaksi 11.8 ˚C. Lukema on 2,8 ˚C tavanomaista korkeampi. Tänään (6.10) pintaveden lämpötila kanavassa on tasan 9 astetta. Keskimääräinen lämpötila tähän aikaan on 7,8 ˚C.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Veijo Puustinen, puh. 0295 026 217, veijo.puustinen(at)ely-keskus.fi


Regional information