Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Sinilevät lisääntyneet hieman Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Lounais-Suomessa sinilevät ovat lisääntyneet kuluneella viikolla hieman, joskin levätilanne on edelleen ajankohtaan nähden rauhallinen. Sisävesillä on tehty yksi runsas levähavainto Littoistenjärven vakiohavaintopaikalla. Hieman sinilevää on havaittu edellisviikon tapaan Köyliönjärvellä Yttilän Otan, Someron Painiojärvellä Moronperän sekä Ulvilan Joutsijärvellä Ottaluodon vakiohavaintopaikoilla. Vähäisiä sinilevähavaintoja on lisäksi tehty Kokemäen Sääksjärvellä Madekallion sekä Kemiönsaaressa Dragsfjärdenin vakiohavaintopaikoilla.

Merialueilla levää on havaittu neljällä vakiohavaintopaikalla. Saaristomeren vakiohavaintopaikoista levää on havaittu hieman Kemiönsaaressa Genbölen uimarannalla, Merimaskun Kirkonsalmessa sekä Kustavin Lypyrtissä. Lisäksi vakioseurannan ulkopuolelta Mynälahdella Louhisaarenaukolla on havaittu erittäin runsaasti sinilevää. Selkämeren rannikkoalueen vakioseurantapaikoista hieman levää on havaittu Rauman edustalla Otanlahdella. Sinilevää on havaittu myös Selkämeren avomerialueella Rauman ja Porin edustalla.

Tyynellä ja lämpimällä säällä sinilevät voivat nousta veden pintaan yhtenäisiksi lautoiksi, jotka kuitenkin hajoavat herkästi sateen ja tuulen vaikutuksesta. Vedessä mahdollisesti oleva sinilevä on yksinkertaista todentaa ottamalla leväiseksi epäiltyä vettä lasiin. Jos lasissa näkyy pieniä vihreitä hiukkasia, jotka kohoavat noin tunnin seisottamisen jälkeen pintaan, on kyseessä todennäköisesti sinilevä. Silminnähden leväisessä vedessä uimista tulee välttää eikä sitä tule käyttää esimerkiksi pesuvetenä.

Valtakunnallista sinilevätilannetta voi seurata Suomen Ympäristökeskuksen ylläpitämästä Järvi&Meriwiki -palvelusta, johon tallennetaan viikoittain leväseurannan vakiohavaintopaikkojen levätilanteet. Palveluun on mahdollista myös tallentaa omia havaintoja. Järvi&Meriwikin käyttö on mahdollista myös älypuhelimiin ladattavan ilmaisen Levävahti-sovelluksen avulla. Lounais-Suomen levähavainnot voi ilmoittaa Varsinais-Suomen ELY-keskukseen (puh. 0295 022 530).

Lisätietoja:

Maria Hughes, harjoittelija                                 puh. 0295 022 530

Asko Sydänoja, ylitarkastaja                               puh. 0295 022 949


Regional information