- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2023
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2018
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Sinileväkausi alkoi Pirkanmaan järvissä
Sinilevä on selvästi runsastunut Pirkanmaan järvissä. Nokialla Pyhäjärven Halkoniemen uimarannassa, Lehtiniemessä ja Maatialanlahdessa havaittiin runsaasti sinilevää. Vähän sinilevää havaittiin seitsemällä kohteella, Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa (Vesilahti), Kirkkojärven Lempoisten uimalassa (Lempäälä), Mäyriänrannassa (Lempäälä) ja Kranstolpan uimarannassa (Pirkkala). Vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin myös Kangasalla Roineessa, Vihnusjärvessä Nokialla ja Tampereen Kaukajärvessä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia enemmän.
Valtakunnallisten leväseurantapaikkojen lisäksi Järviwikiin oli kirjattu yleisöhavaintoja erittäin runsaista sinilevämääristä Pyhäjärven Pajulahdesta ja Sammalistonnokasta (Nokia). Runsaasti sinilevää oli havaittu Ylimmäisessä Savijärvessä Juupajoella ja vähän sinilevää Herrainsaaren lähellä Palovesi-Jäminginselän alueella (Ruovesi) sekä Urjalassa Rutajärvessä.
Sinilevä ei ole aina myrkyllistä. Järvien tutkituista esiintymistä noin puolet on ollut myrkyllisiä. Jotkut sinilevälajit voivat muodostaa sekä myrkyllisiä että myrkyttömiä kantoja. Jopa samassa leväesiintymässä osa levämassasta voi olla myrkyllistä ja osa ei. Sinilevien myrkyllisyys voidaan selvittää ainoastaan laboratoriotutkimuksissa. Levänäyte tulee ottaa suoraan puhtaaseen astiaan runsaimmasta levämassasta ja säilyttää viileässä (esim. jääkaapissa) valolta suojattuna ja toimittaa tutkittavaksi mahdollisimman pian.
Lisätietoja:
Pirkanmaan ELY-keskus:
- ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi
Järviwiki:
- Publiceringsdatum
- 2017-07-06