Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Sinilevähavainnot vähentyneet Kaakkois-Suomen järvillä, itäisellä Suomenlahdella hieman levää (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Kaakkois-Suomen järvillä on tällä viikolla havaittu sinilevää pääosin edellisviikkoa vähemmän. Itäisellä Suomenlahdella on puolestaan tehty kesän ensimmäiset sinilevähavainnot. Haapasaaren vakituisella leväseurantapaikalla oli hieman levää vesimassaan sekoittuneena. Kaakkois-Suomen vakituisista leväseurantapaikoista Lappeenrannan Haapajärvellä on tällä hetkellä levää erittäin runsaasti. Runsas sinileväkukinta on ollut jokakesäinen ilmiö kyseisellä järvellä useiden vuosien ajan. Muilla järvi- ja merialueiden vakituisilla leväseurantapaikoilla ei ole ollut levää. Muutamilta Kymenlaakson vakituisilta järvien seurantapaikoilta ei tällä viikolla saatu tietoa levätilanteesta.

Yleisöilmoituksen perusteella Pien-Saimaalla Lappeenrannan Huhtiniemen alueella oli tänään torstaina hieman levää vesimassaan sekoittuneena. Myös Hurpun merivartioaseman satamassa Virolahdella oli vähän levää. Muita yleisöilmoituksia ei tällä viikolla ole tullut. Viileän ja sateisen sään myötä viime viikolla järvillä havaitut runsaammat sinileväesiintymät ovat sekoittuneet syvempiin vesikerroksiin. Sinilevätilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin tähän aikaan kesästä. Tyynellä ja lämpimällä säällä sinilevä nousee pintaan ja voi kasautua rannoille.

Sinilevätilanne Kaakkois-Suomessa on ajankohtaan nähden tavanomainen. Pintaveden lämpötila Kaakkois-Suomen järvissä on tällä hetkellä noin 17–20 astetta ja Haminan rannikon edustalla noin 17 astetta. Pintavesi on ajankohtaan nähden hieman tavanomaista viileämpää.

Levähavaintoja on mahdollista tarkastella Järviwiki/Meriwiki-verkkopalvelussa. Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi. Levänäytteen lähettämisestä on sovittava erikseen.

Verkossa:

Lisätietoja:

Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti:jouni.torronen(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296

Suunnittelija Tiina Ahokas
s-posti: tiina.ahokas(at)ely-keskus.fi
puh. 050 3512 259


Regional information