Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Sinilevää vähän, ruostesienen itiölauttoja esiintyy (Keski-Suomen ELY-keskus)

Kolea ja sateinen sää on todennäköisesti rajoittanut sinilevien esiintymistä Keski-Suomessa. Keski-Suomen ELY-keskuksen 16 valtakunnallisesta leväseurannan pisteestä ainoastaan yhdellä havaintopisteellä on havaittu hieman levää viikkojen 29-31 aikana. Pitkäaikaisiin keskiarvoihin suhteutettuna sinilevää on ollut normaalia vähemmän. Seurantaverkon ulkopuolelta on tullut kahdeksan havaintoa seitsemältä järveltä. Sinilevien lisäksi näytteet ovat sisältäneet männyn siitepölyä ja koristelevää (Hyalotheca).

Ruostesienen itiölauttahavainnot

Viime viikolla Keski-Suomen ELY-keskukseen on tullut useita havaintoja ruskeista tai ruskeanpunaisista levä- tai turvelauttoja muistuttavista ilmiöistä. Ruskeita hippumaisia lauttoja on havainnoitu eri puolilla Keski-Suomen vesistöjä erityisesti viime viikon torstain ja perjantain (29.-30.7.2015) voimakkaampien sateiden jälkeen. Keski-Suomen ELY-keskukselle toimitetuissa näytteissä lauttojen todennäköinen aiheuttaja on ollut ruostesienen itiöpöly (mahd. suopursuruoste, Chrysomyxa ledi).

Ruostesieniepidemiat ovat satunnaisia ja niitä esiintyy yleensä kuusen neulasten kasvaessa kesäkuussa, jolloin tartunta voi tapahtua vain sateisella säällä (METLA:n tiedote 29.7.2003). Ruostesienen itiöt ovat vettä kevyempiä, joten runsasitiöisillä alueilla ne voivat muodostaa lähialueiden vesiin jopa satojen metrien pituisia lauttoja. Tavallisimmin lauttojen väri vaihtelee punertavasta oranssinkeltaiseen. Vesistöön joutuessaan itiöiden ympärille muodostuvaan hyytelömäiseen vaippaan takertuu helposti myös muita hiukkasmaisia aineita, kuten leviä, erilaisten hyönteisten kuoria ja vesikasvien kappaleita.

Ilmiö ei ole vaarallinen ja normaalisti itiölautat hajoavat muutaman päivän kuluessa.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Toni Roiha, puh. 0295 024 4979, toni.roiha(at)ely-keskus.fi
Harjoittelija Tinja Pitkämäki, puh, 0295 024 980, tinja.pitkamaki(at)ely-keskus.fi


Regional information