Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2017

Sinilevää havaittu vähän Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Juhannusviikolla on Lounais-Suomessa Köyliönjärven vakioseurantapaikalla havaittu jälleen pieniä määriä sinilevää veteen sekoittuneena. Myös Siikaisjärven vakioseurantapisteellä on tehty havainto sinilevästä. Määrät molemmilla havaintopaikoilla ovat kuitenkin vähäisiä ja tavanomaisia aiempiin vuosiin verrattuna. Muissa vesistöissä sinilevätilanne on vielä hyvä, eikä havaintopaikoilta ole vielä tehty havaintoja sinilevien esiintymisestä. Varsinais-Suomen ELY-keskukseen ei ole myöskään ilmoitettu tällä viikolla vakiohavaintopaikkojen ulkopuolisista sinileväesiintymistä.

Siitepölyä on vielä runsaasti liikkeellä ja ELY-keskuksen havaintopaikoiltakin on ilmoiteltu runsaista siitepölylautoista. Siitepöly kerääntyykin usein vesistöjen pinnalle sinilevän kaltaisina lauttoina. Mädäntyessään siitepöly voi myös haista erittäin pahalle, mutta se eroaa kuitenkin sinilevästä koostumuksensa ja värinsä puolesta. Siitepöly on kellertävää tai ruskeaa, eikä hajoa samalla tavalla pieniksi hippusiksi kuin sinilevä sitä koskettaessa.

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (0295 022 530).

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Niko Kallio                                         0295 022 530
Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel            0295 022 879


Regional information