- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Selvitys ekologisten verkoston yhteyksien kehittämisestä valtatie 3:n poikki välillä Hyvinkää-Hämeenlinna on valmistunut (Uusimaa)
Kuva: Adobe Stock
Ekologisen verkoston yhteyksien kehittämiseen valtatie 3:n poikki liittyen on tehty selvitys. Selvityksessä tunnistettiin paikkoja hirvieläinten yli- tai alikuluille.
Selvitystyön taustalla on ekologisten yhteyksien osoittaminen maakuntakaavoissa. Hämeen ja Uudenmaan maakuntakaavoissa on osoitettu valtatie 3:n yli ekologisia yhteystarpeita. Nykyisin valtatie 3 heikentää alueen ekologisia yhteyksiä. Taustalla ekologisten yhteyksien kehittämistarpeelle on myös liikenneturvallisuuden parantaminen. Lisäksi valtatie 3:n alueella on havaittu hirvieläinkantojen eriytymistä itä–länsisuunnassa. Maakuntakaavamerkinnät ovat ohjeellisia.
Työn tavoitteena oli löytää ja tunnistaa nykyistä ekologista verkostoa parhaiten palvelevat paikat valtatie 3:n poikki kulkeville eläimille soveltuville yli- ja alikuluille. Tarkasteltava väli valtatie 3:n ympäristössä sijoittui Hämeenlinnan ja Hyvinkään välille. Lisäksi tavoitteena oli, että tunnistetut sijainnit ekologista verkostoa vahvistaville yli- ja alikuluille voidaan osoittaa maakuntakaavassa ja huomioida eri kaavatasoilla siten, että ekologisten yhteyksien jatkuvuus varmistetaan valtatie 3:n molemmin puolin. Työssä huomioitiin myös rakentamisen kustannukset. Lähtökohtana oli, että yli- ja alikulut ovat toimivia hirville ja kauriille, mutta myös pienemmille eläimille. Lisäksi lähtökohtana oli, että yhteydet tukevat muun lajiston leviämistä.
Työssä tarkasteltiin yhteensä 18 paikkaa yli- tai alikulkujen soveltuvuuden näkökulmasta. Lopulta parhaiten soveltuviksi paikoiksi tunnistettiin Riihimäellä sijaitseva Isola sekä Janakkalassa sijaitsevat Linnatuuli 2 ja Kinnasmäki. Näille kohteille on esitelty kulkureittiratkaisut, jotka on suunniteltu siten, että ne ovat soveltuvia hirvieläimille. Samalla ne ovat soveltuvia myös tätä pienemmille eläimille. Isolan ja Kinnasmäen kohteissa kulkureittiratkaisuna toimisi uusi ylikulkusilta ja Linnatuuli 2:n kohteessa olemassa olevan alikulun parantaminen.
On suositeltavaa, että selvityksessä tunnistetut kolme kohdetta osoitetaan Kanta-Hämeen maakuntakaavassa ekologisina yhteyksinä ja huomioidaan tulevaisuudessa myös muilla kaavatasoilla. Toteutettava ali- tai ylikulku on suositeltavaa huomioida maankäytön suunnittelussa ja kaavoituksessa myös kauempana sillasta, jotta ekologinen yhteys, jonka osa yli- tai alikulku on, säilyy yhtenäisenä ydinalueelta toiselle.
Yli- ja alikulut on suositeltavaa toteuttaa siten, että niiden toimivuutta voidaan seurata esimerkiksi riistakameroin. Seurannan järjestäminen on suositeltavaa huomioida jo yli- tai alikulun suunnitteluvaiheessa. Lisäksi ali- ja ylikulkujen yhteyteen on suositeltavaa rakentaa riista-aidat, jotka ohjaavat eläimiä käyttämään kulkureittiratkaisua.
Selvityksen laati Ramboll Finland Oy Uudenmaan ELY-keskuksen, Uudenmaan liiton ja Hämeen liiton toimeksiannosta. Selvitystyön ohjausryhmään kuului asiantuntijoita kaikista tilaajaorganisaatioista.
- Publiceringsdatum
- 2024-11-20