Navigeringsmeny
Uutiset 2014

Nyheter 2014

Nyheter

Puutarhan vieraslajit kuriin (Pirkanmaan ELY-keskus)

Talven jälkeen monissa kotipuutarhoissa on jo täysi vauhti päällä. Kasvimaiden ja kukkapenkkien kuntoa kohennetaan – mikäs sen ihanampaa kuin iskeä sormet multaan!

Kannattaa olla tarkkana, mistä multansa ja täytemaansa hankkii. Tältä montulta saisi jättipalsamin bonuksena. Kuva: Tiina Schultz.

Puutarhanhoidossa saa kuitenkin olla tarkkana, ettei huomaamattaan levitä erilaisia vieraslajeja luontoon. Haitalliset vieraslajit, kuten jättiputket, jättitatar tai suurikasvuiset piiskut leviävät mm. puutarhajätteen mukana. Siksi kannattaakin kiinnittää huomiota, mistä kasvintaimet tai mullan hankkii. Oikeilla toimenpiteillä vieraslajien leviämistä voidaan ehkäistä sekä jo levinneitä kasvustoja hävittää.

Pirkanmaalla vuodesta 2012 toiminut Puutarhakarkulaiset kuriin -hanke päättyy tänä kesänä

Vielä touko-kesäkuussa järjestetään kuitenkin kymmenkunta talkootapahtumaa 4H:n ja Marttojen vetäminä. Hankkeen www-sivuilla osoitteessa www.puutarhakarkulaiset.fi on tapahtumakalenteri, josta talkootapahtumien ajankohdat ja paikat löytyvät. Sivuilla voi myös edelleen ilmoittaa vieraslajihavaintoja. Siellä on paljon hyödyllistä tietoa aiheesta, samoin kuin hankkeen Puutarhakarkulaiset kuriin -Facebook-sivulla.

Lisätietoa:

www.puutarhakarkulaiset.fi

Vieraslajit Suomessa:
www.vieraslajit.fi
www.mmm.fi/vieraslajit
www.ymparisto.fi/vieraslajit


Regional information