Navigeringsmeny
Uutiset 2016 sv

Nyheter 2016

Nyheter 2016

Porokello varnar nu genom navigatorer

Smarttrafiktjänsten Porokellos realtidsvarningar för renar är nu tillgängliga med nästan alla bilars navigatorer genom tjänsten V-Traffic. Porokello-applikationen utvidgas till att omfatta en stor grupp trafikanter eftersom V‑Traffics trafikinformation når ca 500 000 finländska förare. När projektet fortskrider kan varningssystemet även laddas ner på mobiltelefoner som en gratis applikation.

Mobilnätets hörbarhet mäts också i samband med Porokello-projektet

Smarttrafiktjänsten Porokello baserar sig på mobilteknologi, och därför utgör mobilnätets hörbarhet en väsentlig del av tjänstens kvalitet. Porokello-programvaran har utvidgats så att terminalerna nu kan mäta hörbarheten och samla data på de områden där yrkeschaufförer rör sig. Dessa data kompletterar de mätningsdata som DNA:s eget mätningsteam har samlat, och de kan utnyttjas i olika utredningar om DNA:s mobilnäts hörbarhet och utvecklingen av nätet i Norra Finland.

Yrkeschaufförer varnar för renar

Porokello är ett forsknings- och utvecklingsprojekt som administreras av NTM-centralen i Lappland där man genom att utnyttja mobilteknologi skapar en ny smarttrafiktjänst som varnar för renar. Tjänsten baserar sig på idén att tusen yrkeschaufförer producerar information i realtid om renar som setts på eller i närheten av vägen.

Observationerna sänds ut genom en applikation som installerats i en apparat som delats ut till yrkeschaufförerna. Utvecklingen av tjänsten har kommit igång väl då redan över 700 yrkeschaufförer tagit i bruk tjänsten.

Ytterligare information:

Projektchef Maria Timo-Huhtala
tfn 040 550 8818
ext.maria.timo-huhtala@ely-keskus.fi

Senior key account manager Matti Seimola
Mediamobile Nordic Oy
tfn 050 3796433
matti.seimola@mediamobile.com

Key account manager
Tommi Hirvi
DNA Oy
tfn 044 0442638
tommi.hirvi@dna.fi


Regional information