Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pressmeddelanden 2015

Pohjois-Karjalan biosfäärialueen uudet kumppanit kehittävät kestäviä käytäntöjä

Joensuu kaupunki on Pohjois-Karjalan biosfäärialueen ensimmäinen kestävän kehityksen kuntakumppani.  Joensuun kaupunkikonserni onkin Pohjois-Karjalan tärkein kestävän kehityksen vaikuttaja, joka vetää toimillaan linjaa koko maakunnalle.  Maakunnan suurimpia omalla sarallaan ovat myös Pohjois-Karjalan Sähkö ja Arcadia OY Arkkitehtitoimisto. Niiden toiminnallinen merkitys sekä esimerkki ovat alueellisesti tärkeitä.

Kestävä kehitys on periaatteita ja arjen tekoja, joiden ensimmäinen edellytys on tahto toimia. Kumppanuussopimuksen allekirjoitus Joensuun kaupungintalolla 15.12.2015 oli tärkeä ja ajankohtainen merkki tästä tahdosta. Pariisin ilmastokokouksen juuri päätyttyä on aika käydä toimiin.  Joensuun kaupunki, Pohjois-Karjalan Sähkö ja Arcadia OY Arkkitehtitoimisto esittelivät tilaisuudessa keskeisiä kestävän kehityksen toimiaan. Kaikille on kehittynyt vahva kestävän kehityksen profiili, joka kuitenkin jää usein huomaamatta. Niillä on myös halu sitoutua kehittämään itseään ja toimiaan tämän profiilin mukaisesti.

Biosfäärialueen kumppanuusjärjestelmää on rakennettu useita vuosia. Vuosi 2016 on biosfäärialueen kumppanuustoiminnan vuosi, jolloin yhteistyö eri toimijoiden välillä pääsee kunnolla käyntiin. Valmistelussa on maakunnan laajuinen kestävän elämäntavan hanke, joka alkaa realisoitua keväällä 2016. Sillä vastataan myös Pariisin ilmastokokouksen vaatimuksiin. Mukaan kutsutaan kumppaneiden lisäksi myös muita toimijoita. 

Yksi biosfäärialuejärjestelmän keskeisistä tavoitteista on kehittää alueellisia toimia maailmanlaajuisiin ympäristöongelmiin. Oikeus käyttää UNESCOn tunnuksia näissä toimissa on harvinainen ja vahva tuen osoitus maailmanjärjestöltä.

Biosfäärialueen kumppanuustoiminta

Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kestävän kehityksen kumppanuustoiminta yritysten ja yhteisöjen kanssa on vapaaehtoista, avointa ja tuloshakuista. Siinä otetaan paikallislähtöisesti huomioon ympäristö, yhteisöt sekä talous.

Kumppanuustoimijoita on mukana jo kolmisenkymmentä.  Kaikille kumppaneille laaditaan kumppanuussopimus, jossa määritellään toimijan vahvuudet ja kehittämisen kohteet sekä yhteistyön tavoitteet.

Viimeisimmäksi mukaan ovat tulleet Joensuun kaupunki, Pohjois-Karjalan Sähkö, Arcadia OY Arkkitehtitoimisto sekä matkailuyritykset Männikkölän tila, Laitalan Lomat ja Puukarin pysäkki.  

Lisätietoja:

koordinaattori Timo J. Hokkanen, Pohjois-Karjalan biosfäärialue [email protected]    0400 88 47 69

Kuvalinkki  (kuvat tiedotustilaisuudesta ladataan noin klo 13)

Linkki tiedotteeseen ja liitteisiin

Pohjois-Karjalan biosfäärialue on UNESCOn MaB-ohjelmaan kuuluva kestävän kehityksen kokeilu- ja kehittämisalue. Biosfäärialuetoiminnan hallinnosta Pohjois-Karjalassa vastaa Pohjois-Karjalan ELY-keskus. 

Biosfäärialueita on maailmassa 651 ja ne muodostavat yhdessä maailman merkittävimmän, alueellisen järjestelmän kestävän kehityksen edistämiseksi.

 


Regional information