- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Regional information
Pirkanmaan ELY-keskus rahoitti elinkeinoja ja työllisyyttä vuonna 2024 yhteensä 81 miljoonalla eurolla
Rahoituksesta lähes 32 miljoonaa euroa kohdistui maaseudun ja maatalouden rahoitukseen ja yli 37 miljoonaa euroa työllisyyden edistämiseen. Lisäksi noin 12 miljoonaa myönnettiin yrityksien ja yhteisöjen kehittämiseen EU:n rakennerahastoista.
Yrityshankkeille yli 16 miljoonaa euroa
Yritysrahoituksen kysyntä on jatkunut suhdanteista huolimatta hyvällä tasolla.
Yrityksen kehittämisavustusta kasvuhakuisille pk-yrityksille kehittämishankkeisiin myönnettiin yhteensä 4,8 miljoonaa euroa 75 hankkeelle vuonna 2024. Rahoitusta on rajattu hankekohtaisesti, avustusta voidaan myöntää hankkeelle enintään 50 000 euroa, jotta mahdollisimman moni yritys hyötyisi kehittämistuesta. Yrityksen kehittämisavustus on EU-osarahoitteista.
Tulevina vuosina yrityksen kehittämisavustukseen käytössä oleva määräraha tulee olemaan noin kaksi miljoonaa vuodessa. Toisaalta taas yritysten neuvontaan ja sparraukseen on saatu lisävoimia 2025 alkaen.
- Olemme hioneet kansainvälistymispalvelujen Team Finland -verkoston palvelupolkutoimintaa ja tämä on selkeyttänyt toimijoiden rooleja ja vastuita. Tästä osoituksena yritysasiakkailta saatu todella hyvä palaute. Team Finland -verkosto on mm. mukana esittämässä tasavallan presidentti kansainvälistymispalkinnon saajia. Marraskuussa tasavallan presidentti myönsi vuosittaisen kansainvälistymispalkinnon, tulokassarjassa palkinto myönnettiin tamperelaisyritys Unikie Oy:lle, kertoo elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueen johtaja Mika Sievi-Korte.
Maaseudun yrityksille myönnettiin noin 6,7 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoituksesta. Pirkanmaan ELY-keskus ja alueen kuusi Leader-ryhmää rahoittivat yhteensä 251 hanketta, erityisesti yritysten investointeja, mutta myös kehittämistä ja yritystoiminnan käynnistämistä.
Pirkanmaalaisten maatilayritysten kiinnostus investointeihin on ollut hyvällä tasolla. Vuonna 2024 Pirkanmaan ELY-keskuksesta rahoitettiin 171 maatalouden investointia, yhteensä 4,7 miljoonalla eurolla.
Maaseudun kehittämistyö eteni vauhdilla
EU:n maaseutu- ja maatalousrahoituksen saralla vuosi 2024 oli monipuolinen, aktiivinen ja kehittämismyönteinen ympäri maakunnan.
Edellä mainitun maaseudun yritysrahoituksen lisäksi maaseutualueiden elinvoimaa lisättiin maaseudun hankerahoituksen avulla noin 6 miljoonalla eurolla. Rahoitusta myönnettiin Pirkanmaan ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien kautta lähes 100 hankkeelle. Hankkeilla esimerkiksi parannetaan huoltovarmuutta ja turvallisuutta, lisätään maaseudun ympäristö- ja ilmastotekoja sekä kehitetään elinkeinoja sekä asukkaiden hyvinvointia.
– Yritysten toimintaedellytyksiä parantavilla hankkeilla on suuri merkitys maaseutualueiden elinvoimalle. Niiden kautta yritysten keskinäinen vuorovaikutus ja uudenlainen yhteistyö lisääntyvät, kertoo johtava kehittämisasiantuntija Anne Värilä maaseutuyksiköstä.
Pirkanmaa säilytti asemansa luomutuotannon kärkimaakuntana
Luomutoimijoita oli kappalemääräisesti eniten koko maassa, 456. Luomuviljelty peltoala säilyi lähes edellisen vuoden suuruisena, yli 29 000 hehtaarissa, mikä on yli 18 prosenttia koko maakunnan peltoalasta.
– Viime vuosina heikentynyt kannattavuus ja tiukentuneet sitoumusehdot luomutuotteiden kysynnän väheneminen ovat olleet haasteellisia luomutuottajille, mikä on näkynyt tuotannon supistumisessa. Tämä kehitys näyttää pysähtyneen vuonna 2024, kertoo ympäristöasiantuntija Marika Arrajoki-Alanen.
Luomu 2.0 -toimeenpanosuunnitelman tavoitteena on, että vuonna 2030 neljäsosa peltoalasta on luomutuotantoalaa. Luomutuotanto myös yksi Pirkanmaan maaseudun kehittämissuunnitelman painopisteistä ja maatalouden kilpailutekijä.
Satelliittikuviin ja tekoälyyn perustuva seurantajärjestelmä havainnoi peltolohkoilla tapahtuvia muutoksia
Satelliittiseuranta otettiin käyttöön EU:n maataloustukien valvonnassa vuonna 2023. Satelliittikuviin ja tekoälyyn perustuva seurantajärjestelmä havainnoi peltolohkoilla tapahtuvia muutoksia käytännössä ympäri vuoden.
Satelliittiseuranta on vaatinut viljelijöiltä uusien toimintatapojen omaksumista, mutta samalla maataloustukien hakuun on tullut joustavuutta laajempien muutosmahdollisuuksien myötä. Satelliittiseuranta vähentää maatiloille tehtäviä valvontakäyntejä.
– Tekoäly analysoi kasvukauden aikana satelliittikuvista noin 80 000 peltolohkoa, joista epäselviksi jääneet lohkot tarkasteltiin sähköisesti ELY-keskuksen tai kuntien maaseutuviranomaisen toimesta. Tarkastelussa hyväksymättä jäi lopulta vain muutamia kymmeniä lohkoja, mikä osoittaa pirkanmaalaisten viljelijöiden hallitsevan hyvin tukiehtojen ja satelliittiseurannan mukanaan tuomat uudet vaateet, toteaa valvontapäällikkö Juha Levomäki.
Työttömyys kasvoi vuonna 2024, muutosta odotetaan tänä vuonna
Työttömyys kasvoi Pirkanmaalla voimakkaasti. Työvoiman saatavuusongelmat vähenivät, mutta samaan aikaan myös avoimien työpaikkojen määrä väheni, joten tilanne ei helpottunut vuoden 2024 loppuun mennessä. Työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaa pyrittiin helpottamaan myös mm. alueilla toteutettavan Työvoimabarometrin avulla.
Työllisyyden edistämiseen kanavoitiin Pirkanmaan ELY-keskuksen kautta viime vuonna noin 39 miljoonaa euroa, joka oli noin 9 miljoonaa euroa edellisvuotta vähemmän. Vuonna 2024 valmistauduttiin työllisyysalueiden toiminnan käynnistymiseen vuoden 2025 alusta.
Suurin osa työllisyyden edistämisen määrärahoista käytettiin TE-toimiston ja työllisyyden kuntakokeilun tarjoamiin palveluihin. Työllisyyden edistämiseen sisältyvät työvoimakoulutus, jossa mukana ovat mm. kotoutumiskoulutukset ja yhteishankintakoulutukset sekä palkkatuki, starttiraha ja erilaiset valmennuspalvelut.
Osaajia koulutettiin mm. ICT-, hoiva, metalli- ja konepaja-, majoitus- ja ravitsemusaloille. Määrällisesti eniten määrärahoja käytettiin palkkatukeen, työvoimakoulutuksiin sekä erilaisiin valmennuspalveluihin. Kotoutumiskoulutusten tarve on edelleen Pirkanmaalla kasvussa ja siihen käytettiinkin määrärahoja jonkin verran edellisvuotta enemmän.
Työllisyyttä, osaamisen kehittämistä ja osallisuutta tukevia hankkeita rahoitettiin myös Euroopan sosiaalirahaston ESR+-ohjelmasta Pirkanmaalla vuonna 2024. Yhteensä ESR+-ohjelman hankkeita rahoitettiin Pirkanmaalla yli 6 miljoonalla eurolla ja hankkeita oli kaikkiaan 36 kappaletta.
Jatkuvan oppimisen verkostossa toteutettiin Pirkanmaan jatkuvan oppimisen strategiaa ja työtä jatkettiin teemakohtaisesti erilaisten työpajasarjojen muodossa. Jatkuvalla oppimisella vastataan tarpeeseen kehittää ja uudistaa osaamista elämän ja työuran eri vaiheissa.
Yhteishankintakoulutuksista RekryKoulutus ja TäsmäKoulutus vastasivat yrityskohtaisiin työvoimatarpeisiin
Pirkanmaan ELY-keskus tuki yrityksiä uuden työvoiman rekrytointeihin sekä nykyisen henkilöstön kehittämiseen hankittavilla koulutuksilla yhteensä 1,4 miljoonalla eurolla mikä oli reilut 30 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2023. Yhteishankintakoulutuksia hyödynsi yhteensä 148 yritystä.
Uusien työntekijöiden rekrytointiin tähtääviin RekryKoulutuksiin osallistui 125 yritystä. Henkilöitä koulutettiin eniten asiantuntijatehtäviin erityisesti ICT-alalle sekä markkinoinnin ja myynnin tehtäviin. Rakennusalan ahdinko näkyi työntekijöiden koulutustarpeen vähenemisenä.
TäsmäKoulutuksia järjestettiin 19 yrityksessä. TäsmäKoulutus on tarkoitettu nykyisen henkilöstön koulutukseen kun yrityksessä tapahtuu muutoksia, jotka edellyttävät osaamisen päivittämistä. Ulkomaalaistaustaisille työntekijöille räätälöityjä yrityskohtaisia Työpaikkasuomi-kielikoulutuksia järjestettiin kymmenessä yrityksessä.
MuutosKoulutuksen tarkoitus on auttaa irtisanottuja löytämään seuraava työpaikka tai uusi ammatti. Muutoskoulutuksia järjestettiin viime vuonna neljä kappaletta.
***
Vuoden 2025 alusta työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyi valtiolta kunnille, mistä syystä työn painotus ELY-keskuksessa muuttuu työvoimapalveluiden hankinnasta elinkeinoelämän ja työllisyystilanteen ennakointiin ja seurantaan sekä yrityspalveluun.
Elinkeinot: vuosi 2024 lukuina
- Yrityksen kehittämisavustus 4,8 miljoonaa euroa
- Maatilainvestoinnit ja nuoren viljelijän aloitustuki 11,2 miljoonaa euroa
- Maaseudun yritys- ja hanketuet 12,8 miljoonaa euroa
- Luomusitoumukset 5,7 miljoonaa euroa, 456 luomutoimijaa
- Ympäristösopimukset, alkuperäisrotujen kasvattamissopimukset ja ei-tuotannolliset investoinnit 1,2 miljoonaa
- Elinkeinokalatalouden tuki 0,7 miljoonaa euroa
- ESR+hankerahoitus 6,3 miljoonaa euroa 36 hankkeelle
- Työvoimakoulutuksen, valmennuspalvelujen, kotoutumiskoulutuksen ja yhteishankintakoulutusten hankinta sekä muut työllisyyttä edistävät toimet 14,9 miljoonaa euroa, 5 479 henkilöä
- Starttiraha 2,9 miljoonaa euroa, 798 henkilöä
- Palkkatuki 19,8 miljoonaa euroa, 2 315 henkilöä
Lue lisää:
Lisätiedot
Johtaja Mika Sievi-Korte - elinkeinot, työvoima ja osaaminen
puhelin 0295 036 068
Pirkanmaan ELY-keskus
- Publiceringsdatum
- 2025-02-10
Uppdaterad: 10.02.2025