- Aktuellt
- Kungörelser och anmälningar
- Allmän anmälan om flyttning av fordon som lämnats på landsväg
- Planering av statens trafikleder - kungörelser
- De kungörelser, offentliga delgivningar och beslut inom ansvarsområdet för miljö och naturresurser som är riksomfattande eller omfattar flera regioner
- Jobba hos oss
- RSS-feed
- Evenemang och utbildningar
- Anbudsförfrågningar och projektutlysningar
- Pressmeddelanden
- Tiedotteet 2021
- Pressmeddelanden 2020
- Pressmeddelanden 2019
- Pressmeddelanden 2018
- Pressmeddelanden 2017
- Pressmeddelanden 2016
- Pressmeddelanden 2015
- Pressmeddelanden 2014
- Pressmeddelanden 2013
- Pressmeddelanden arkiv
- Beställ meddelanden
- Aktuellt
- Nyheter 2025
- Nyheter 2024
- Nyheter 2023
- Nyheter 2018
- Nyheter 2022
- Nyheter 2021
- Nyheter 2020
- Nyheter 2019
- Nyheter 2017
- Nyheter 2016
- Nyheter 2015
- Nyheter 2014
- Nyheter 2013
- Nyhetsbrev
- Kommunikation
Ett litet oljeläckage kan orsaka mycket skada (Landskapen i Österbotten)
Fastän ett olje- eller kemikalieläckage verkar vara litet, kan det orsaka betydande skada särskilt på grundvattenområden. Olyckor ska meddelas i första hand till nödcentralen. Om man misstänker oljeskador, kan man också kontakta kommunens miljöskyddsmyndighet eller NTM-centralen. Anmälan kan göras anonymt.
Det lönar sig att se till att oljebehållarna granskas regelbundet och även beakta rörsystemet till värmecentralerna. Särskilt brännoljebehållare under markytan börjar vara uttjänta och orsakar i växande grad föroreningar i marken. Till exempel kan ett läckande rör göra att marken under hela byggnaden blir förorenad och byggnaden blir obeboelig. Det är skäl att avstå från all onödig lagring av olje- och kemikalieprodukter på grundvattenområden och se till att gamla oljefat och behållare går till avfallshanteringen.
I samband med ett rutinbesök i Kauhajoki denna vecka upptäckte NTM-centralen i Södra Österbottens övervakare olja i sockeln till en lagerbyggnad som anslöt till marktäktsverksamhet som avslutats för flera år sedan. I lagret hade förvarats bränsle och tydligen också andra oljebaserade produkter. Brännolja hade runnit ut på lagrets betonggolv och vidare ner i marken. Övervakarna meddelade upptäckten till räddningsverket, som ansvarar för praktiska bekämpningsåtgärder när det gäller oljeskador. I området finns ingen grundvattentäkt och oljeskadan orsakar inte skada för människor.
Meddela om oljeskador
När man upptäcker ett olje- eller kemikalieläckage är det allra viktigaste att agera så snabbt som möjligt. Den första åtgärden är att göra en anmälan till nödcentralen, så att räddningsverket kan rycka ut och vidta första åtgärder för att hindra läckaget från att spridas. När man har förhindrat spridningen, övergår ansvaret från räddningsverket till kommunen, som har hand om efterbekämpningen. Efterbekämpningen sköts som ett samarbete mellan kommunen, den som orsakat skadan, NTM-centralen och eventuellt försäkringsbolaget och en konsult som specialiserat sig på förorenade marker och grundvatten. På detta sätt blir kostnaderna i allmänhet betydligt mindre än i sådana fall där anmälan till nödcentralen inte har gjorts. Om läckaget är en följd av avsiktlig handling eller vårdslöshet och man dessutom har försökt dölja skadan, leder detta även till polisutredning.
Övervakning säkerställer skyddet av grundvatten
Jordmånen och grundvattnet skyddas av miljöskyddslagen och utgångspunkten är att den som orsakat skadan står för kostnaderna av saneringen. Om det är frågan om ett litet oljeläckage som kommit ut i marken är kostnaderna små, men för stora läckage som pågått länge kan saneringskostnaderna vara tiotusentals eller till och med hundratusentals euro. Om grundvattnet förorenas kan det även gå så att saneringen ändras till en kontinuerlig skyddspumpning för att hindra spridningen av skadliga ämnen som kommit ut i grundvattnet.
I samband med övervakningsbesök följer NTM-centralens sakkunniga även upp hur tillståndsvillkoren uppfylls i marktäktstillstånden som övervakas av kommunerna, särskilt med tanke på grundvattenskyddet. NTM-centralens sakkunniga är särskilt intresserade av i hurudant skick materielen är som används vid marktäkt, hur tankning och annan stödverksamhet har arrangerats och hur eftervården av områden sköts när tillstånden har gått ut. Problem orsakas ofta av brister i eftervården och till exempel av att grundvattennivån sänks i strid med vattenlagen. Dessutom deponeras ofta olika slags avfall och jordhopar på marktäktsområden där tillstånden gått ut. Detta kan orsaka betydande risk för att grundvattnet förorenas.
Mer information från NTM-centralen i Södra Österbotten:
Grundvattenområden:
- Chef för gruppen för vattentjänster Antti Hakola, tfn 0295 027 789
Förorenade marker och grundvatten:
- Ansvarig för sanering av förorenade marker, geolog Ilkka Närhi, tfn 0295 028 022
- Publiceringsdatum
- 2017-10-05