Navigeringsmeny
Tiedotteet 2016

Pressmeddelanden 2016

Pressmeddelanden 2016

Perinteinen leväseuranta käyntiin Pirkanmaan järvillä (Pirkanmaa)

Valtakunnallinen sinileväseuranta käynnistyi tällä viikolla. Pirkanmaalla viranomaiset ja koulutetut vapaaehtoiset seuraavat levätilannetta viikoittain 38 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tiedottaa Pirkanmaan levätilanteesta aina torstaisin.

Viikolla 22 ei havaittu levää Pirkanmaan alueen havaintopaikoilla. Yleensä sinilevät alkavat lisääntyä juhannuksen jälkeen vesien lämmetessä. Sisävesissä tavattavat sinilevälajit voivat tuottaa myrkkyjä, ja sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos veden seassa näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan silloin, kun vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä. Sinilevää sisältävää vettä ei myöskään pidä käyttää löylyvetenä saunassa, koska myrkyt voivat vaikuttaa voimakkaasti hengitysteihin joutuessaan. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida.

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Uutuutena on käyttöön tullut verkkosovellus Havaintolähetti, jolla voi tallentaa havaintoja Järviwikiin. Se on suunniteltu toimimaan erityisesti kännykän kosketusnäytöllä.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi
  • erikoistutkija Ämer Bilaletdin, puh. 0295 036 320 emir.bilaletdin(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:


Regional information