Navigeringsmeny
Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Pressmeddelanden 2013

Onko rannassa sinilevää? VELHO-hanke tarjoaa tietoa oman vesistön tarkkailusta vesistöseurantaopastuksen ja melonnan avulla (Varsinais-Suomen ELY-keskus)

Osana Varsinais-Suomen ELY-keskuksen VELHO-hankeen toimintaa järjestetään Omat vedet paremmiksi -kampanja. Kampanjassa tutustutaan lähivesistöjen tilaan ja opetellaan seuraamaan vesistöjen muutoksia. Meloen voi tutustua ympäristöystävällisesti lähiympäristöön.  Aurajoelle on rakennettu melontaluontopolku, jonka avulla on mahdollista saada monipuolista tietoa Aurajoen ainutlaatuisesta ympäristöstä, jossa entisaika ja nykyaika kohtaavat.

Vesistöseurantaa ja -tietoa kansalaisten hyväksi

Omat vedet paremmiksi -kampanja järjestää toukokuun aikana kolme vesistöseurannan opastuspäivää: Reilan koulussa Pyhärannassa, Aurajoen opastuskeskuksessa Turussa ja Naantalin kylpylässä. Kurssilla annetaan opastusta menetelmistä, joilla voidaan tarkkailla mm. veden näkösyvyyttä, leväesiintymiä, kalaston kehitystä tai vedenpinnan korkeutta. Kansalaisten suorittaman omatoimisen tarkkailun avulla saadaan tarkempaa tietoa vesistöjen tilasta ja tapahtuneisiin muutoksiin pystytään vaikuttamaan entistä tehokkaammin. Ilmoittautumalla vesistötarkkailijaksi voi kerätä tärkeää tietoa ympäristön tilasta myös muille jaettavaksi. Tilaisuudessa on saatavilla välineitä seurannan tekemiseen. 

Vesistöseurannan opastuspäivät:
la 18.5 klo 12 - 16 Pyhäranta,
Reilan koulu, Eemelintie 6
-  ti 21.5. klo 17 - 20 Turku, Aurajoen opastuskeskus, Valkkimyllynkuja 2
-  ti 28.5. klo 17 - 20 Naantali, Naantalin kylpylä, Matkailijantie 2

Koulutuksessa opetellaan miten omat havaintotulokset laitetaan Järviwiki -palveluun. Järviwiki on Suomen järvien oma verkkopalvelu, jota rakennetaan ja julkaistaan käyttäjien yhteistyöllä. Järviwikistä löytyy perustiedot kaikista yli yhden hehtaarin kokoisesta järvestämme sekä valmiit työkalut, joilla käyttäjät voivat lisätä mm. valokuvia ja havaintoja. Tavoitteena on jakaa tietoa järvistä, edistää vesiensuojelua ja saada kiinnostusta vesistöistämme yhdessä tekemällä. Järviwikiin voi viedä havaintoja myös joki- ja merialueilta.

Melontakauden avajaiset

Aurajoen melontakausi avataan torstaina 23.5 klo 13.00 alkaen Aurajoen opastus­keskuksessa osoitteessa Valkkimyllynkatu 2, Turku. Avajaisissa tutustutaan melontaan klo 13 - 16 ja klo 16 järjestetään opastettu melontaretki joen yläjuoksulle viime kesänä avatulle melontaluontopolulle.  Esillä on tietoa myös vesistön tarkkailusta, vesiensuojelusta ja rantojen kunnossapidosta. Melontaharjoittelu ja opastettu melontaretki ovat poikkeuksellisesti maksuttomia! Ilmoittautuminen opastettuun melonta­retkeen klo 16 - 17 luontopolulle toivotaan ma 20.5 mennessä: [email protected]

Melontaluontopolku on toteutettu VELHO-hankkeen ja Aurajokisäätiön yhteistyöllä. Melontaluontopolusta on laadittu opasvihkonen ja polun reitti muodostuu jokirantaan pystytetyistä numeroiduista rastitolpista. Opasvihkoja saa lainata Aurajoen opastuskeskuksesta. Halistenkosken yläjuoksun reitti on Vääntelänkoskelle asti ja alajuoksun reitti kulkee Martinsillalle saakka. Opasvihkosessa esitellään polun varrella olevia kohteita ja maisemia sekä kannustetaan vesien- ja luonnonhoitoon.
 

VELHO-hanke

VELHO (Vesien- ja luonnonhoidon alueellinen ja paikallinen toteuttaminen Lounais-Suomen vesistöalueilla) on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston rahoittama kolmivuotinen yleishyödyllinen kehittämishanke. Hankkeen tavoitteena on vesien- ja luonnonhoidon yhdistäminen ja kehittäminen Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Suunnittelun lisäksi hankkeessa kehitetään vesiensuojelun ja luonnonhoidon työmenetelmiä. Hankkeen vesienhoidon toteutuskanavina toimivat vesistöohjelmat SATAVESI Satakunnassa ja Pro Saaristomeri Varsinais-Suomessa.


VELHO 2011 - 2013 (ymparisto.fi/velho)

Lisätietoja:

Kati Javanainen, p. 0295 022 871                                                             
[email protected]

Kati Saarni (Pyhärannan tilaisuus), p. 0295 022 936
[email protected]


Regional information